Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Dva (staro)nové druhy rodu Euscorpius z Bulharska, Srbska a Grécka

Občas sa na nové alebo skôr staronové druhy príde iba vďaka dôkladnej revízii. Tak tomu bolo aj v prípade týchto druhov škorpiónov, ktoré niesli iné názvy. V tomto prípade ide o zástupcov rodu Euscorpius Thorelli, 1876 (Euscorpiidae), obývajúc východnú Európu a Balkán. Victor Fet spoločne so svojimi spolupracovníkmi len nedávno popísali hneď dva druhy z Bulharska, Srbska a Grécka:

Euscorpius deltshevi Fet, Graham, Webber & Blagoev, 2014 (známy z lokality Stara Planina Mts., Bulharsko a priľahlé oblasti Bulharska a Srbska).

Euscorpius solegladi Fet, Graham, Webber & Blagoev, 2014 (známy z JZ Bulharska a SV Grécka).

Oba tieto druhy sú začlenené do Euscorpius Thorell, 1876 (subgenus Euscorpius s.str.) na základe morfológie, pričom E. deltshevi sp. n. bol predtým známy ako E. carpathicus a E. solegladi sp. n. niesol v nedávnej minulosti názov E. hadzii.

Fet V, Graham MR, Webber MM, Blagoev G. Two new species of Euscorpius (Scorpiones: Euscorpiidae) from Bulgaria, Serbia, and Greece. Zootaxa. 2014 (3894):83-105.

Preklad: (šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 16.12.2014 19:35 | 0 komentárov | 1787x


www.aquabooks.cz zoochov.cz