Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Zoo Bojnice docielila prvý historický odchov morských parmovcov

Bojnická zoo má za sebou úspešný rok. Mnoho chovaných druhov živočíchov sa tu podarilo odchovať. V miestnom Viváriu okrem teraristiky je zastúpená aj akvaristika a to dokonca i morská. Práve na tomto úseku sa s príchodom jesene udial unikátny odchov. Morská akvaristika funguje v bojnickej zoo síce už viac ako 40 rokov a za ten čas nádržami vivária prešlo takmer 80 druhov morských rýb, no prvý úspešný odchov mláďat prišiel až teraz. Od polovice októbra s veľkým napätím sledujú pracovníci zoo mláďatá parmovcov kardinálskych (Pterapogon kauderni) ako rastú a postupne začínajú prijímať rôznu potravu. Tento malý a zaujímavo sfarbený druh je možné pri šťastlivom zostavení chovného páru za určitých podmienok rozmnožiť aj v umelých podmienkach akvária.

Na rozdiel od väčšiny iných morských rýb z koralových oblastí parmovce neprodukujú pelagické ikry, ktoré sú voľne unášané morským prúdom ako zooplanktón. Z toho dôvodu sa do reprodukcie dokážu zapojiť aj na malom priestore. Vyvinula sa u nich tzv. paternálna staroslivosť. Jednoducho povedané odchov mláďat zabezpečuje výlučne samec. Celý cyklus rozmnožovania je tak veľmi podobný sladkovodným cichlidám. Ikry po vypustení a oplodnení inkubujú v ústnej dutine, a to samce. Inkubácia ikier trvá približne 20 dní, následne plôdiky zostávajú ešte niekoľko dní v tlame a trávia žĺtkový vak. Samcovu tlamu opúšťajú prakticky hotové mláďatá, verné kópie svojich rodičov, len v menšom prevedení. Tie sa potom v prvých mesiacoch ukrývajú medzi ostňami ježoviek alebo vetvami koralov. Malé parmovce až na jedného v zoo zatiaľ neuvidíte (obývajú filtračné akvárium v zázemí). Jeden z nich sa ale excelentne ukryl, čím sa mu podarilo zotrvať v expozičnom akváriu, kde musí byť v strehu pred väčšími rybami. Prvé dni jeho ochranu zabezpečovala sasanka, teraz už je pekne vidieť v pravej hornej časti akvária v korune koralov. Parmovec kardinálsky je v morskej akvaristike veľmi obľúbeným druhom ryby, svojim atraktívnym vzhľadom a pomerne jednoduchými nárokmi na chov okúzlil akvaristov po celom svete.

Zdroj: www.zoobojnice.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 15.12.2014 13:24 | 0 komentárov | 2304x


www.aquabooks.cz zoochov.cz