Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Seidel Ingo: Corydoras - Fibel (Die beliebtesten Panzerwelse im Aquarium)

Z knižnice akvaristu

Strán: 96
Vydavateľ: Dähne Verlag;
Vydanie: 1.,(10.2.2014)
Jazyk: Nemecký
ISBN-10: 3935175957
ISBN-13: 978-3935175951
Rozmer: 22 x 17,6 x 1,2 cm
Váha: 400 g



Počtom strán neveľké dielo, no svojím zameraním a rozsahom knižka, ktorá, ako je uvedené v jej podtitule, prináša zoznam tých najobľúbenejších pancierníčkov, ktoré poznáme z našich akvárií. Treba si uvedomiť, že ide o dielo nemeckého autora, špecialistu na pancierníčky, prísavníkov a rôznych sumcov a mnohé aj v tejto knižke zobrazené druhy v našich slovenských akváriách, žiaľ, zatiaľ neplávajú. U niektorých druhov, ako je napr. Corydoras elegans, je druhová príslušnosť natoľko nejasná, že nemôžeme spoľahlivo a jednoznačne uviesť pôvod nami chovaných rybiek. Aj tejto téme sa, hoci okrajovo, venuje autor knižky.



Prvé jej strany sú venované spoznaniu života, druhovej rozmanitosti, systematike, anatómii celého tohto úchvatného rodu rybiek. Podstatná časť knižky je ale venovaná podrobnému predstaveniu jednotlivých druhov rodu, pričom nechýbajú ani ich snímky. Vďaka tomu sa čitateľ dozvie o druhoch ako sú Corydoras adolfoi, Corydoras aeneus, Corydoras agassizii, Corydoras ambiacus, Corydoras arcuatus, Corydoras atropersonatus, Corydoras axelrodi, Corydoras davidsandsi, Corydoras delphax, Corydoras duplicareus, Corydoras elegans, Corydoras habrosus, Corydoras hastatus, Corydoras julii, Corydoras kanei, Corydoras leopardus, Corydoras leucomelas, Corydoras melini, Corydoras metae, Corydoras paleatus, Corydoras panda, Corydoras pygmaeus, Corydoras reticulatus, Corydoras schultzei, Corydoras schwartzi, Corydoras sodalis, Corydoras sp. (C157), Corydoras sp. (CW010), Corydoras sterbai, Corydoras trilineatus tie najpodstatnejšie informácie doplnené o nároky na chov v akváriu (výskyt, veľkosť, optimálna dĺžka akvária, hodnoty vody, teplota, potrava a prípadné poznámky k danému druhu).



V ďalšej časti knižky, ktorej na titulke sa nachádza krásavec Corydoras panda, sa čitateľ dozvie aj o biológii pancierníčkov, údaje o ich rozšírení v prírode, doplnené aj o state o biotopoch, nechýbajú state o nárokoch na potravu. Čitateľ sa dozvie aj o ich etológii správania sa, o dýchaní pancierníčkov, o prijímaní potravy, pred – kopulačnom správaní sa. Ako správna knižka pre akvaristu aj táto ponúka informácie o nárokoch na akvárium (technika, úkryty, starostlivosť o akvárium a rybky, kvalita vody, teplota, potrava), ale knižka sa nevyhla ani ochoreniam, veku, ktorý dosahujú rybky v akváriu, rozlišovaniu pohlavia, vhodnému výberu jedincov do trenia, treciemu substrátu, priebehu trenia a samotnému odchovu mladých rybiek.



Knižka Corydoras – Fibel si, myslím, plne zaslúži svoje čestné miesto v knižnici akvaristu. Ponúka zaujímavý prierez na druhy tak bohatého rodu Corydoras, ktorý si pomaličky, ale isto nachádza pevné miesto v našich chovoch a nejeden akvarista mu úplne „prepadne“. Asi ako ja sám...

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 28.11.2014 07:22 | 0 komentárov | 2925x


www.aquabooks.cz zoochov.cz