Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Trigonostigma heteromorpha (Duncker, 1904)

ATLAS

Animalia
Chordata
Actinopterygii
Cypriniformes
Cyprinidae
Trigonostigma

Synonymum: Rasbora heteromorpha

Do Európy bola po prvý krát dovezená pod pôvodným rodovým názvom Rasbora v roku 1906 (Julius Reichelt) a veľmi rýchlo osídlila mnohé akváriá. Až neskôr bola preradená do rodu Trigonostigma, kde boli pričlenené ďalšie druhy (T. espei, T. hengeli a T. somphongsi ). V akváriách sa objavovali importy každoročne, ale jej chov i odchov bol tvrdým orieškom. Problémom mohlo byť aj to, že rozpoznať pohlavie bolo, ako spomína aj Ullmann (1927), komplikované. Po druhej svetovej vojne bolo jej úspešné rozmnoženie rovnako unikátom a mohli sa ním pochváliť len najlepší akvaristi.


Fotka prevzatá z knižky K.Ullmann: Akvarium pro dům a školu, 1927

Veľkosť: 4 – 5 cm
Teplota vody: (22)24 – (26)28°C
pH: 6,0 – 7,5
Tvrdosť vody: 8 – 14(18)°dGH, pri nerese znížime jej hodnotu na 3 - 5 ºdGH
Dĺžka života: 3 – 5 rokov

Výskyt: Obýva riečky, alebo mláky i rybníky Malajského poloostrova (južného Thajska a Malajzie), Sumatry (Indonézia) a Singapuru.

Popis: Nielen v minulosti bol tento druh vyhľadávaný pre chov v akváriu. Rybka za to vďačí svojmu peknému sfarbeniu, ale aj mierumilovnosti, pričom chovať ju jednotlivo sa neodporúča. Je to kŕdľový, čulý druh, ktorému robí prítomnosť iných jedincov svojho druhu vyslovenú radosť. Telo má tento druh pomerne vysoké a zo strán stlačené. Chrbát je zreteľne klenutý. Samotné sfarbenie je sivo striebristé s červeným, zlatým a fialovým odtieňom. Bruško je svetlé. V zadnej časti tela je modročierna klinovitá škvrna, pričom jej špička končí na koreni chvostovej plutvy. Tá je vykrojená a hnedočervená. Ostatné plutvy sú bezfarebné. Tento popis platí skôr u základnej divokej formy. V ponuke sa objavuje hneď niekoľko vyšľachtených foriem ako napr. zlatá so základným sfarbením ružovým, pričom klinovitá škvrna je vyblednutá a oči sú čierne a forma zelená s nevýrazným zeleným klinom na bokoch i čierna s čierno sfarbenou väčšou plochou tela U týchto farebných chovateľských foriem sa často ale dostavuje zmätený pud a trenie je akoby rozpačité.


"Čierna" forma


Tzv. "modrá" forma, ktorá má bližšie k "čiernej" forme a je možné, že jej označenie vzniklo len pre optické rozšírenie trhu


"Zlatá" alebo "Gold" forma

Pohlavie u tohto druhu rozpoznáme menšou veľkosťou a štíhlosťou samčeka. U neho je typická čierna klinovitá (tá dala tomuto druhu aj slovenský názov) škvrna na bruško a boku tela predĺžená smerom dolu k brušku. U starších samčekov môže byť dúhovka oka červená. Samička je oproti samčekovi väčšia, plnšia v brušku a nemá predný okraj klinovitej škvrny dotiahnutý na bruško. U nej je očná dúhovka žltá.


Párik


Samička


Samička

Potrava: Trigonostigma heteromorpha je v podstate všežravec prijímajúci všetky druhy potravy, ale radosť svojim rybkám spravíme skrmovaním mrazenej či živej potravy a to aj s rastlinnou zložkou. Potravu podávame radšej v malých dávkach častejšie v priebehu dňa.


Trigonostigma heteromorpha je typická skupinová rybka

Chov: Na jej úspešný chov si zaobstaráme kŕdlik aspoň 6 rybiek, ktorým postačí primerane veľké akvárium o veľkosti aspoň 20 - 50 litrov (je to druh vhodný aj do nanoakvária), zatienené, s miernym pohybom vody, ktorá je najvhodnejšia mierne kyslá (použijeme olšové korene či rašelinový výluh), neutrálna až stredne tvrdá. Dno akvária by malo byť tmavé (frakcia 2 – 3 mm), vhodné sú aj korene, väčšie kamene či prevrátené kvetináče a dobre osadené rastlinstvom a rybkami z Ázie. Samozrejme povahou skôr miernejšími. Vhodný je chov aj v druhovom akváriu, kde vytvára menšie skupinky, pričom v spoločenskom akváriu sa združuje do jedného veľkého húfu.


Trigonostigma heteromorpha je predmetom stvárnenia aj na filatelistických známkach z Kambodže...


... i Singapúru

Odchov: Pre vytieranie nasadzujeme len dospelé rybky v dobrej kondícii, ktorú získame pravidelným a výdatným kŕmením ideálne živou potravou po dobu aspoň 10 - 14 dní pred trením. Zaplnenosť samičky 1,2 až 1,3 mm veľkými ikrami poznáme vďaka jej zavalitému brušku. Pre úspešné trenie použijeme vytieračku bez substrátu, o obsahu aspoň 6 litrov. Na dno umiestnime trecí rošt a nezabudneme ani na rastlinku (napr. Cryptocoryne). Pre vývoj zárodkov je potrebná voda s uhličitanovou tvrdosťou nepresahujúcou 1ºdKH. Nasadený párik rybiek, ktorý umiestnime do vytieračky večer, sa spravidla vytiera na druhý deň na spodné strany širších listov, pričom niekoľko ikier spadne aj na dno vytieračky a prepadne cez oká roštu. Zaujímavosťou trenia je, že samček prehadzuje chvost cez chrbát samičky. Po skončení trenia chovný párik odlovíme, aby nedošlo k požratiu nakladených ikier. Plôdik sa vyliahne za 1 – 2 dni a dosahuje veľkosť 4 mm. Prvé dni ho nachádzame visieť na rastlinách a rozpláve sa za 4- 6 dní, kedy začne prijímať vírniky, triedené nauplie žiabronôžky soľnej a ďalšiu drobnú potravu, ktorú podávame aj niekoľkokrát denne a dno pravidelne odkaľujeme. Za dva týždne života plôdiku začneme postupne meniť vodu v nádržke, prechod na tvrdú vodu musí byť pozvolný a zvyšovať predtým zníženú hladinu vody. Ako potravu skúsime nasadiť drobné patentky a jemnú prachovú potravu. Ak dodržujeme pravidlo častého menenia vody a pestrú potravu, plôdik nám bude rásť priamo pred očami. Z každého úspešného trenia a odchovu získa akvarista od 50 až do 250 mláďat, ktoré pohlavne dospievajú vo veku 7 – 9 mesiacov.


Trigonostigma heteromorpha
Ilustrácia vypálená do dreva, z dielne výtvarníka Petra Hoffmanna, Levice

Pozn.: Trigonostigma heteromorpha je atraktívny druh vhodný do každého akvária, no s jej odporučením pre úplného začiatočníka – akvaristu som na pochybách. Pri dodržaní základných požiadaviek by sa jej mohlo aj u neho dariť, ale prevažná väčšina záujemcov o akvaristiku ako takú si skutočne len vzácne nechá poradiť, aby nekupovali len párik týchto rybiek a zväčša rybky aj tak skončia v nádrži, v ktorej pláva priam šialený druhový „guláš“ rybiek.

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 26.11.2014 09:07 | 0 komentárov | 2788x


www.aquabooks.cz zoochov.cz