Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Etológia Limnonectes dabanus (Anura: Dicroglossidae)

Žaby rodu Limnonectes patria do skupiny ázijských bezchvostých obojživelníkov, ktoré sú známe opačným sexuálnym dimorfizmom. Zatiaľčo u iných žiab sú samice väčšie než samci, u tohto rodu to neplatí.
Limnonectes dabanus je málo známy druh obojživelníka obývajúceho pralesné biotopy s mierne tečúcimi až stojacími vodami v južnom Vietname a východnej Kambodži. Dospelé samce vykazujú extrémny stupeň zväčšenia hlavy, ktorá navyše nesie priam bizardnú ozdobu. Význam týchto morfologicko-sexuálnych zmien treba hľadať v spôsobe života samcov. Samčeky totiž nemajú zvukové vaky, no aj tak dokážu sa ozvať hlasom o nízkej frekvencii (0,4-0,6 kHz), pričom ich hlas znie ako kvapka dopadnutá na hladinu vody. Samičky sa prevažnú väčšinu svojho života zdržiavajú v blízkosti potencionálnych rozmnožovacích miest a tak hlas samčeka môže byť oveľa tichší a nevýrazný než u iných druhov žiab. Predpokladá sa, že mohutná hlava samčekov slúži aj pri aktívnom boji s inými samcami.


Foto: (A) Dospelý samec Limnonectes dabanus (AMS R 173212/UNS0288) a (B) dospelá samica L. dabanus (AMS R 173213).

Rowley, Jodi J. L., Duong T. T. Le, Duc H. Hoang & Ronald Altig. 2014. The Breeding Behaviour, Advertisement Call and Tadpole of Limnonectes dabanus (Anura: Dicroglossidae). Zootaxa. 3881(2): 195–200.

Preklad: (šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 21.11.2014 10:29 | 0 komentárov | 1978x


www.aquabooks.cz zoochov.cz