Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Paroedura hordiesi sp. n., nový druh nočného gekóna (Paroedura) zo severného Madagaskaru

Tento druh gekóna, ktorého vedecky popísal Montagne des Français, obýva krasové vápencové masívy na severe Madagaskaru a predstavuje ďalší druh do druhovo bohatého rodu Paroedura.
Paroedura hordiesi sa od iných príslušníkov rodu morfologicky odlišuje, no zároveň má mnoho spoločných znakov s druhom P. karstophila a najmä s P. homalorhina, ktoré tiež obývajú identické prostredie ako Paroedura hordiesi.
Vedci navrhli zaradiť tento druh do červeného zoznamu IUCN Red List classification ako druh kriticky ohrozený a to aj preto, že veľkosť jej výskytu je maximálne 50 km² a zatiaľ sa výskyt potvrdil na jedinej lokalite, ktorá je priamo ohrozená ľudskou činnosťou.

Frank Glaw, Herbert Rösler, Ivan Ineich, Philip-Sebastian Gehring, Jörn Köhler and Miguel Vences. 2014. A New Species of Nocturnal Gecko (Paroedura) from Karstic Limestone in northern Madagascar. Zoosystematics and Evolution. 90(2); 249-259.

Preklad: (šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 21.11.2014 10:12 | 0 komentárov | 2271x


www.aquabooks.cz zoochov.cz