Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

V košickej zoo pribudol tretí druh gekóna

V sobotu 15. novembra sa rozšírila košická kolekcia chovaných plazov o nový druh. Najnovšími prírastkami sú dve samice gekóna obrovského (Gekko gecko). Tento jašter je jedným z najväčších žijúcich gekónov. V dospelosti dorastá do dĺžky 30 - 35 cm, výnimočne aj 40 cm. Prirodzene sa vyskytuje v Ázii - na severovýchode Indie, v juhovýchodnej Číne a na polostrove Zadná India. Jeho pôvodným domovom sú dažďové pralesy, v súčasnosti ho môžeme nájsť aj v blízkosti tamojších ľudských obydlí. V oblasti svojho výskytu je veľmi užitočný, pretože ničí mnohých škodcov. Živí sa rôznym hmyzom, drobnými plazmi a malými hlodavcami. Telo gekóna obrovského je oceľovo modrej farby s oranžovými a modrobielymi škvrnami. V širokých čeľustiach má množstvo drobných zubov. Aktívny je v noci, cez deň odpočíva v úkryte a spí. Zaujímavosťou u tohto druhu je silný hlas, pripomínajúci štekot psa.

ZOO Košice v súčasnosti chová tri druhy gekónov. Okrem gekóna obrovského je to felzuma madagaskarská (Phelsuma madagascariensis grandis) a gekončík nočný (Eublepharis macularius). Prvé dva z nich dokážu vďaka výrastkom na prstoch liezť aj po veľmi hladkých povrchoch, ako je napr. sklo.

Novinkou je aj Lampropeltis triangulum sinaloae, ktorá nie je tak úplnou novinkou. V minulosti už bola chovaná v Zoo Košice. Je to nejedovatý had, ktorý vytvára celkom 25 poddruhov. Tie sa od seba líšia nielen sfarbením, ale aj oblasťou výskytu. Korálovky sa živia malými cicavcami, jaštermi a vtákmi. Nepohrdnú ani vajcom. Vyskytujú sa v rozsiahlej oblasti od Kanady po Ekvádor.

Zdroj a foto: www.zookosice.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 19.11.2014 12:28 | 0 komentárov | 2521x


www.aquabooks.cz zoochov.cz