Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Rana kauffeldi sp. nov. - nový príslušník rodu Rana

Rana kauffeldi sp. nov. Feinberg, Newman, Watkins-Colwell, Schlesinger, Zarate, Curry, Shaffer & Burger, 2014 je názov nového druhu leopardích skokanov, ktorý bol popísaný z metropole New York City a z priľahlých pobrežných lokalít. Tento druh je morfologicky podobný s inými druhmi a to Rana sphenocephala a R. pipiens. Pri rozlišovaní týchto druhov sa použil ich hlas a molekulárne znaky. Napriek tomu vyvolal objav ďalšieho zástupcu rodu Rana prekvapenie a to predovšetkým za to, že sa našiel uprostred jednej z najviac husto obývaných mestských častí sveta. To jasne dokazuje, že nové druhy stavovcov možno ešte stále objavovať aj v dobre vedecky preštudovanej lokalite.

Diagnostika a vedecký popis

Rana kauffeldi sp. nov.

Holotyp: YPM 13217, dospelý samec bol získaný z regiónu Bloomfield, Richmond County (Staten Island), NY, United States, dňa 15.11.2011, B. R.Curry.

Etymológia: Druh bol pomenovaný podľa Carl F. Kauffeld, ktorý študoval komplex skokanov R. pipiens a prišiel k názoru, že komplex pozostáva prinajmenšom z troch druhov.

Názov druhu: Navrhovaný je americký názov ‘Atlantic Coast Leopard Frog’.

Jeremy A. Feinberg, Catherine E. Newman, Gregory J. Watkins-Colwell, Matthew D. Schlesinger, Brian Zarate, Brian R. Curry, H. Bradley Shaffer and Joanna Burger. 2014. Cryptic Diversity in Metropolis: Confirmation of a New Leopard Frog Species (Anura: Ranidae) from New York City and Surrounding Atlantic Coast Regions. PLoS ONE, 2014; 9 (10): e108213

Preklad: (šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 6.11.2014 09:46 | 0 komentárov | 2072x


www.aquabooks.cz zoochov.cz