Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Gekón mramorovaný /Grosmanov/ (Gekko grossmanni) Günther, 1994

ATLAS

Animalia
Chordata
Vertebrata
Repilia
Squamata
Gekkonidae

Výskyt: Gekko grossmanni je známy iba z jednej provincie vo Vietname a nie sú o ňom k dispozícii informácie týkajúce sa jeho ekológie, biotopov a ohrozenia. Tento druh bol nájdený v provincii Khanh Hoa v južnom Vietname.



Popis: U tohto druhu gekóna dosahuje hlava a telo veľkosti 7,6 cm a chvost 7,2 cm. Občas sa u neho uvádza celková dĺžka aj 20 či 30 cm. Nami sledované dva jedince ale nikdy nedosiahli veľkosť prevyšujúcu 20 cm. Sfarbenie jeho tela dalo základ pre občas používaný názov „mramorovaný“ a plne ho vykresľujú priložené fotografie. Pohlavie sa dá rozpoznať na základe veľkosti, pričom samček je väčší než samička.


Detail sfarbenia a štruktúry pokožky


Oko Gekko grossmanni

Potrava: Podávané sladké jogurty nami chované jedince tvrdošijne odmietali, hoci ich niektorý chovateľ s úspechom podáva, a lovili len primerane veľký hmyz (šváby, svrčky, sarančatá, muchy) a smýkaný nebodavý hmyz.



Chov: Je až prekvapujúce, že tento tak často priekupníkmi predávaný druh gekóna je v literatúre a aj na internete prakticky nespomínaný a údajov o ich chove, biológii je tak málo.
Naše dva jedince (neskôr determinované ako párik) boli zakúpené u priekupníka so zvieratkami ako Gekko marmorata/marmoratus (pod týmto názvom sa často a mylne predáva) našli svoj domov v teráriu o veľkosti 60x60x60 cm, no sprvoti bolo toto terárium zariadené nevhodne (piesok s drevenými štiepkami na dne). Následne sme sa snažili toto terárium prestavať na pralesné s dostatkom umelých i živých rastlín, hrubších konárov a samorastov, s pravidelným vlhčením prostredia a Lignocelom so suchým lístím na dne.


Gekón sa na dne terária zdržoval len výnimočne

Žiaľ, toto terárium bolo umiestnené v zoopredajni, kde sa oň, podobne ako aj o ďalšie umiestnené zvieratká, striedavo starali dve smeny pracovníkov. To spôsobilo neustále menenie zariadenia, nevhodne podávanú potravu a nestálu vhodnú starostlivosť. Po niekoľkých mesiacoch chovu došlo k úhynu samičky a samček bol premiestnený do primerane menšieho terária pralesného typu. Aj toto bolo, žiaľ, neustále prerábané z pralesného na púštne a samček vyslovene trpel aj prekladaním z menšieho do väčšieho terária a naopak. To sa negatívne prenieslo do jeho života a aj tento jedinec, žiaľ, uhynul.



Každopádne aj za pomerne krátku dobu chovu sa nám podarilo vypracovať metodiku, pričom ako základ je pralesné terárium s prípadne vhodne opieskovanou či kameninovou zadnou (alebo aj niektorou z bočných) stenou, rastlinstvom a pravidelným rosením vnútorného zariadenia i stien dvakrát denne, čím dosiahneme vlhkosť až 60%, večerným rosením aj 80 až 90%. Teplotu udržujeme cez deň 27 až 33°C, v noci môže aj klesnúť na 22 až 25°C. Netreba zabudnúť na skutočnosť, že ide o menšie stromové, nehryzavé, ale za to plaché gekóny, ktoré sú v podstate nenáročné na chov.







Odchov: Podľa skúseností chovateľov kladie tento druh znášky vajíčok po dvoch a pripevňuje ich ako na stenu terária, tak aj do pazúch listov rastlín alebo aj priamo do substrátu. V období párenia je možné započuť aj krátke zvuky, ktoré pripomínajú ťukanie.

Pozn.: Tento druh je súčasťou skupiny Gekko petricolus (Kreuzer a Grossmann, 2003).





Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 28.10.2014 09:39 | 0 komentárov | 2296x


www.aquabooks.cz zoochov.cz