Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Cryptocoryne beckettii Thwaites ex Trimen. (1885)

ATLAS

Plantae
Angiosperms
Monocots
Alismatales
Araceae
Aroideae
Cryptocoryneae
Cryptocoryne
C. beckettii
Synonymum: Cryptocoryne petchii Alston 1931

Výška rastliny: 10 – 30 cm
Teplota vody: 20 - 28 °C
pH: 6 – 7
Tvrdosť vody: 1 - 12 °dKH
Náročnosť na svetlo: slabá (30 W/100 l). O týchto rastlinkách sa tvrdí, že potrebujú málo svetla. Nezabudnime ale, že osvetlenie má priamy vplyv na ich rast. Pod príliš silným svetlom tieto rastlinky zakrpatievajú a dosahujú menšieho vzrastu. Pri strednom osvetlení budú rastliny ale väčšie.

Výskyt vo voľnej prírode: Tento druh akváriovej rastlinky pochádza z ostrova Srí Lanka, kde ju nájdeme rásť u mnohých vodných plôch s výnimkou horských polôh. Tu rastie obojživelným spôsobom života a časť roka rastie ako vodný druh rastliny a časť roku emerzne ako bahenný druh.

Popis: Táto rastlinka je pestovaná v akvaristike už veľmi dlho a nieje nijako náročná na parametre vody. Cryptocoryne beckettii má 15-26cm dlhé listy. Čepele sú podlhovasto oválne, na báze uťaté alebo plytko srdčité, na líci olivovo hnedozelené s tmavšími žilkami, na rube purpurovo hnedé, červenohnedé alebo ružové. Je to jedna z najodolnejších rastlín vhodných do štandardných podmienok akvária. Rozpad listov zvyčajne neprebieha, ale môže sa vyskytnúť pri náhlej zmene podmienok, napr. pri výmene veľkej časti vody za vodu o iných parametrov.



Pestovanie v akváriu: Vhodné je umiestniť menšie rastlinky do strednej časti akvária a veľké dozadu. Nezabudnime im pred výsadbou skrátiť korene. Výhodou je, že C. beckettii drží väčšinu listov vzpriamene a nezatieňuje nimi veľkú plochu, preto u väčších rastlín počítajme s tým, že ich listy budú často dosahovať až k hladine.
Medzi jednotlivými C. beckettii doporučujem ponechať miesto o veľkosti aspoň 10 cm, u menších rastlín samozrejme aj menej. Sadíme ich na spôsob „jedna jamka, jedna rastlinka“.
Nevyžaduje pridávanie CO2 (ak, tak v pomere 3-5 mg na liter) či extra hnojenie, ale samozrejme pomôže v rýchlejšom raste. Rozmnožuje sa odnožami a ich zastrihávaním je možné dosiahnuť veľmi rýchlo hustého porastu v strede nádrže. Ako väčšina druhov tohto obľúbeného rodu nie je vhodná do studenovodných akvárií a je relatívne nenáročná na svetlo. Množí sa pomocou podzemných oddenkov, z ktorých vyrastajú nové rastlinky. Ak nie je obmedzovaná, dokáže časom zarásť celé akvárium.

Pozn.: Často sa predáva jej nízka forma pod názvom Cryptocoryne petchii.

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 11.10.2014 11:03 | 0 komentárov | 2551x


www.aquabooks.cz zoochov.cz