Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Rhombophryne vaventy - nový druh obojživelníka zo SV Madagaskaru

Dažďové pralesy masívu Marojejy nachádzajúce sa na severnom cípe Madagaskaru, sú dobre známe biodiverzitou obojživelníkov a ich endemizmu. Práve tu sa podarilo batrachológom vyčleniť z pôvodného zberného komplexu druhov a popísať nový druh ako Rhombophryne vaventy Scherz, Ruthensteiner, Vences & Glaw, 2014. Podarilo sa to na základe preskúmania pôvodného holotypu iného, blízkeho druhu Rhombophryne serratopalpebrosa (Guibé 1975) a porovnania mnohých vonkajších morfologických znakov. Rhombophryne serratopalpebrosa líši sa od R. vaventy sp. nov. svojou menšou veľkosťou (28 mm oproti 52.9 mm). Porovnávali sa ale aj ďalšie morfometrické údaje ako sú dĺžka rostra, tuberkula pokožky, oči či samotná hlava, ale aj iné prvky. Na základe týchto morfometrických štúdií sa predpokladá, že v rámci pôvodného komplexu Rhombophryne serratopalpebrosa sa môžu časom vyčleniť aj ďalšie teraz ešte nedetrminované nové druhy v rámci rodu Rhombophryne.

Scherz, Mark D., Bernhard Ruthensteiner, Miguel Vences & Frank Glaw. 2014. A New microhylid Frog, genus Rhombophryne, from northeastern Madagascar, and a re-description of R. serratopalpebrosa using micro-computed tomography. Zootaxa. 3860(6): 547–560.

Preklad: (šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 26.9.2014 15:10 | 0 komentárov | 2272x


www.aquabooks.cz zoochov.cz