Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Novinky v akvatera literatúre I.

V období, keď sme nultý diel (2013) tohto nášho seriálu o novinkách v akva i tera literatúre priniesli po prvý krát, sa toho dosť zmenilo a pribudlo obrovské množstvo kvalitných odborných kníh. Predovšetkým na nemeckom knižnom trhu, ktorý je k nám predsa len najbližší, no nie vždy ekonomicky dosiahnuteľný. Škoda len, že o českom (o slovenskom radšej ani nepísať) trhu toto nemožno uviesť. Vydavateľstvo Robimaus, ktoré vydáva tematicky zamerané knižôčky akosi zaspalo a v poslednom období nevydalo žiadny nový diel. Inak by sme vás, našich čitateľov o tom boli určite informovali. Poobhliadnime sa spoločne po knižných novinkách posledných mesiacov.

Nemecké vydavateľstvo Chimaira v septembri 2014 vydalo knižku REISSIG, J.: Gürtelschweife. Biologie, Haltung und Zucht, ktorá sa obšírne venuje jašterom podčeľade Cordylinae (rody Cordylus, Pseudocordylus, Smaug atď.). Jej cena je mierne vyššia, ale 249 strán plných zaujímavých informácií o chove týchto opancierovaných úžasných jašterov snáď stojí za jej zakúpenie. Knižka vyšla aj v anglickom jazyku.



O reedícii zaujímavej knižky s titulom BROWN, D.: A Guide to Australian Lizards in Captivity za skoro 300 € to už akosi nemožno celkom pokojne tvrdiť. Predovšetkým pre jej vyššiu cenu. No na 944 stranách s 3000 farebných snímok týchto austrálskych jašterov prináša mnoho zaujímavých údajov.



Na svoje si určite prídu aj milovníci mlokov vďaka novinke (10/2014) s titulom PASMANS, F., BOGAERTS, S., JANSSEN, H., SPARREBOOM, M.: Molche und Salamander – halten und züchten. Cenová hladina tejto knižky, ktorá vyšla aj v angličtine, je vyššia, ale na 248 stranách sa čitateľovi predstaví veľké množstvo zástupcov týchto obojživelníkov.



Podobne je tomu aj u ďalšej veľkoformátovej knižke venujúcej sa mlokom od autora SPARREBOOM, M.: Salamanders of the Old World - A comprehensive guide to the Newts and Salamanders of Europe, Asia and Northern Africa. Investovaná cena sa snáď vrchovato vynahradí tomu, kto si ju dovolí kúpiť prostredníctvom obsiahnutých informácií na 432 stranách.



Rovnaké vydavateľstvo, teda Chimaira, pripravilo aj reedíciu z pera KÖHLER, G., ZORN, H.: Chuckwallas – Lebensweise • Pflege • Zucht. 142 strán a 199 farebných snímok z pera nemeckého veterinára, autora mnohých kvalitných kníh dáva nádej, že táto kúpa nebude zbytočná. Predovšetkým, ak sa zaujímate o leguány čukvaly. Cena knižky je aj na naše pomery pomerne priaznivá.



Austrálskym pytónom sa venuje aj dielo ELLIOTT, A.: A Guide to Australian Pythons in Captivity. Na 216 stranách s množstvom fotografií sa čitateľ dozvie mnoho podnetných informácií o chove, etológii i biológii týchto nádherných plazov.



Obojživelníkom Ázie sa venuje publikácia od HEATWOLE, H., DAS, I. ed.: CONSERVATION BIOLOGY OF AMPHIBIANS OF ASIA – Status of Conservation and Decline of Amphibians Eastern Hemisphere. 382 strán a 206 farebných fotiek s mapami výskytov dáva tušenie, že ide o výnimočné dielo. Cena knižky je opätovne z kategórie tých drahších diel.



Poďme ku knižkám predsa len cenovo prijateľnejším. KHAIRE, N.: Indian Snakes – A Field Guide prináša na 160 stranách a 261 farebných fotkách napriek nižšej cene prehľad hadov, ktorý zaujme mnohých teraristov.



Vydavateľstvo Tetra Verlag na 15.10.2014 pripravuje vydanie diela od W. Staecka pod názvom Afrikanische Cichliden III., Buntbarche aus Ostafrika. 232 strán a 201 farebných snímok nám opätovne priblíži zaujímavý život cichlíd.



Vydavateľstvo Natur und Tier Verlag pripravilo novinku aj pre chovateľov drobných cicavcov v podobe knižky Campbell Zwerghamster (Phodopus campbelli) z edície Art für Art-Reihe Kleinsäuger. Tradičný formát 14,8 x 21 cm a rozsah 64 strán rozširuje túto populárnu edičnú radu o ďalšiu knižku.



Pre chovateľov žabiek z rodu Trachycephalus sa na knižnom trhu objavila knižka pod názvom Krötenlaubfrösche – die Gattung Trachycephalus od autorov Sandra Honigs, Marc Meßing & Beate Pelzer. Im sa podarilo na 112 stranách so 122 farebnými snímkami a vo formáte 16,8 x 21,8 cm priniesť pre čitateľov to najzákladnejšie z chovu týchto krásnych rosničiek.



Z vydavateľskej dielne Natur und Tier Verlag sa v tomto roku objavila aj knižná novinka edície Amazonas, ktorá vydáva nielen obľúbený akvaristický časopis, ale aj knižky, ktoré sa venujú jednotlivým rodom a druhom rýb. V roku 2014 vyšlo dielo, ktoré na 64 stranách, formátu knižky 14,8 x 21 cm a mnohých farebných fotkách priblížilo zaujímavý život obávaných, no krásnych characidách. Názov knižky Piranhas. Sägesalmler in der Natur und im Aquarium z pera Wolfgang Staeck dáva záruku, že sa toho čitateľ dozvie viac než dosť.



Vydavateľstvo Natur und Tier Verlag ale nezabudlo aj na priaznivcov morskej akvaristiky v podobe knižky Muränen. O murénach napísal knižku Dr. Marco Lichtenberger, ktorému sa podarilo na 180 stranách s množstvom fotiek a aj údajov vytvoriť dielo, ktoré, ak vyjde (jeho tlač sa ešte len pripravuje) bude predstavovať vyhľadávaný kúsok do odbornej knižnice mnohých akvaristov.



V tomto roku vyšla aj zaujímavá aktuálna encyklopédia farebných foriem Python regius z pera MCCURLEY, K.: The Ultimate Ball Python – Morph Maker Guide. 770 strán a 1200 farebných fotiek dáva tušiť, že jej zakúpenie je dobrou investíciou.



Ešte na jar 2014 vyšlo zaujímavé dielo Wallach, V., Williams, K.L., Boundy , J.:
Snakes of the World: A Catalogue of Living and Extinct Species. Cena tejto 1400 stranovej publikácie je síce vyššia, ale treba si uvedomiť, že je to kompletný zoznam žijúcich i fosílnych hadov sveta, ktorý zahŕňa 625 rodov a 3800 druhov. Zásadné sú i referencie na systematickú literatúru.



Fotografická publikácia s názvom A Guide to the Rock Rattlesnakes of Mexico od autora PRICE, M.S v podstate predstavuje druh Crotalus lepidus a jeho poddruhy v Mexiku. Cena knižky so 122 stranami a 322 fotografiami je pomerne prijateľná.



Nemecký odborník na sumčeky Ingo Seidel je autorom najnovšej knižky Corydoras-Fibel, ktorá vyšla vo vydavateľstve Verlag Dähne. 96 strán a 150 fotografií prináša najnovšie druhy rodu Corydoras.



V tom istom vydavateľstve vyšla knižka o krevetkách, rakoch, kraboch a ulitníkoch určených do nano akvárií z pera autorskej dvojice Chris Lukhaup a Reinhard Pekny: Wirbellose. Na 304 stranách prináša čitateľom ucelený prehľad a návod ako si založiť čoraz populárnejšie nano akváriá a starať sa spoločne o živých obyvateľov.



Štefan Čambal
Ilustračné foto: Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 24.9.2014 09:59 | 0 komentárov | 2822x


www.aquabooks.cz zoochov.cz