Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Náučný chodník Zvonička sprístupnený

Panoramatické výhľady plné prekvapení

Len včera sa pre širokú verejnosť sprístupnil náučný chodník, ktorý bude celoročne prístupný. Je dlhý 6233 metrov, s celkovým prevýšením 274 metrov. Chodník sa rozhodlo vybudovať mesto Nová Baňa v spolupráci s Mestskými lesmi, spol. s r.o., a je vôbec druhým náučným chodníkom v meste. Slávnostnému otvoreniu v pôvodný termín neprialo počasie, preto sa preložilo na september. Svoje spravilo aj vyčíňanie vandalov. Na zastávke Háj poškodili jednu z tabúľ a dve lavičky. Mestským lesom sa ale všetko podarilo do slávnostného otvorenia opraviť.
Náučný chodník pozostáva z piatich lokalít. Prvá je Zvonička, druhá je Červená skala, treťou zastávkou je Havrania skala. Lesná cestička ďalej vedie k baníckym šachtám a najvyššiemu bodu náučného chodníka - vyhliadke Háj. Ten má výšku 625 metrov nad morom. Do konca tohto roka, by mala byť vybudovaná rozhľadňa, ktorá ponúkne širokospektrálny panoramatický výhľad. Posledným bodom tohto náučného chodníka je pútnické miesto Kohútovo.

Otvoreniu náučného chodníka predchádzalo aj verejné hlasovanie o podobe budúcej rozhľadne. Tá bude kamenno-drevená, pričom je navrhovaná z pôvodných materiálov. Pri jej výstavbe by malo byť použité drevo a ryolitový kameň z novobanskej oblasti. Predpokladá sa, že bude mať tri vyhliadkové poschodia, najvyššie s vystúpenou podlahou do všetkých strán a dovidieť z nej by sa malo dať až do maďarského Ostrihomu.

Predpokladá sa, že v budúcnosti by mohli pribudnúť aj ďalšie podobné náučné chodníky v okolí Novej Bane.

(šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 18.9.2014 17:56 | 0 komentárov | 3049x


www.aquabooks.cz zoochov.cz