Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Caribena versicolor (Walckenaer, 1837)

ATLAS

Animalia
Arthropoda
Arachnida
Araneae
Mygalomorphae
Theraphosidae
Avicularia
C. versicolor

Synonymá:
Aranea hirtipes
Mygale hirtipes
Mygale versicolor
Avicularia versicolor



Výskyt: pralesy na Guadalupe a Martiniku
Veľkosť: V tele 6 cm, v rozpätí nôh 12 - 15 cm
Obranné správanie: Veľmi pokojný druh, odporúčaný začiatočníkom, dá sa brať na ruku, no pri pocite nebezpečenstva sa môže dať na bezhlavý útek. Ak to nepomôže, zodvihne svoj zadoček a spŕškou výkalov sa pokúsi o ešte aktívnu obranu. Mladé jedince sú ale veľmi pokojné.
Spôsob života: Stromový druh, žije v tropických a vlhkých oblastiach
Doba dospievania: 3 roky
Dĺžka života: 9 - 12 rokov



Popis: Je to jeden z druhov najčastejšie chovaného a zároveň aj najkrajšie sfarbeného príslušníka rodu Avicularia, hoci práve tento druh bol prednedávnom preradený do rodu Caribena. Podobne ako celý pôvodný rod, aj tento druh je povestný svojím rozsiahlym pavučinovým hniezdom, v ktorom trávi väčšinu času. Sfarbenie končatín a zadočku u tohto druhu je zelenočierne s dlhšími červenofialovými chĺpkami. Karapax - hlavohruď nesie zelenomodrú farbu. Na zadočku majú odrastené jedince typické zrkadielko. Mláďatá v 1. - 6. zvleku majú zelenomodré sfarbenie so vzorom na zadočku. Sfarbenie tohto druhu je u oboch pohlaví rovnaké. Adultné samce sa od samíc líšia drobnejším vzrastom, tibiálnymi hákmi na končatinách a prítomnosťou bulbov na koncoch makadiel.



Chov a odchov: Vhodné je terárium pre stromové druhy s 3 – 5 cm vysokým substrátom, o rozmeroch napr. 30x25x35 (dxšxv). Dennú teplotu sa snažíme udržovať v rozmedzí 26 - 28 ̊C, s nočným poklesom na 19 – 22 ̊C. Vzdušná vlhkosť by mala byť častým večerným rosením udržovaná na 70 – 80%. Mláďatám, ktoré nemajú prístup k miske s vodou, je vhodné postriekať aj samotné stenu chovnej dózy. Do terária umiestnime živú či umelú rastlinu a konár i stromovú kôru (veľmi vhodná je rúrka z korkového dubu - pozor na možnosť plesnivenia, hoci korok je označovaný ako 100 percentne neplesnivejúci druh kôry, nie je tomu tak). Väčšie jedince pijú vodu z plytkej napájačky. Dôležité je dobré vetranie.
Pri chove mláďat sa opakovane potvrdil fakt, že jedince, ktoré si nevytvorili "hniezdo" z pavučín, skôr či neskôr uhynú.



Je známe, že tomuto druhu prospieva spoločný chov jedincov v skupinách, predovšetkým u mláďat. Tie pri takomto chove bezproblémovo prijímajú potravu a rýchlejšie rastú. Hlavnou podmienkou skupinového chovu je ale dostatok miesta a potravy. Za potravu predkladáme primerane veľké svrčky, šváby či iný nebodavý hmyz. Mláďatám hmyz predkladáme priamo do ich hniezda, alebo na substrát. Pozor pred rýchlym splesnivením takejto potravy! Pre nasýtenie samice pred párením je vhodné použiť odrastené myšie holíča. Po úspešnom spárení, kedy samička len vzácne (zväčša ak je málo nasýtená) zaútočí na samčeka, vytvorí samička kokón s približne stovkou vajíčok. Odchov mladých je zväčša bezproblémový.





Štefan Čambal, VIVARISTA.sk
Foto: Ľubomír Varga, www. sk.collarisweb.com

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 2.9.2014 09:28 | 0 komentárov | 2533x


www.aquabooks.cz zoochov.cz