Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Sungaya inexpectata PSG195

ATLAS

(Zompro, 1996)

Animalia
Arthropoda
Insecta
Phasmatodea
Bacilloidea
Heteropterygidae
Sungaya

Výskyt: Filipíny

Popis: Ide o menší druh tŕnistej a bezkrídlej strašilky. V chovoch sú zastúpené dve odlišné populácie, pričom jedna je partenogenetická a označuje sa ako Highland form - forma z vysočiny, tá sa v chovoch objavila od roku 1996 a od samého začiatku sa o nej tvrdilo, že nemá samčeka, alebo len nebol nikdy nájdený. Tento údaj sa ale nájdením (2008) sexuálnej populácie označovanej ako Lowland form - nížinná forma nepotvrdil. Jedince tejto populácie sú navyše atraktívne sfarbené.



Dĺžka tela samičky Sungaya inexpectata sa pohybuje okolo 8 – 9 cm, partenogenetická populácia je menšia a dosahuje max. 8 cm. Sfarbenie je závislé na danej populácii. Pôvodná partenogenetická populácia je v dospelosti sfarbená do odtieňov svetlo hnedej farby s mramorovaním, no niektoré jedince sú sfarbené až do zelena. Sexuálna populácia je známa tým, že sa v rámci nej vyskytujú jedince s bielymi odtieňmi sfarbenia, pričom zväčša ide o kombináciu svetlo hnedého základu sfarbenia a bieleho pruhu, ktorý sa tiahne od hlavy cez celé telo až ku kladielku. Medzi chovateľmi je táto forma označovaná aj ako Sungaya inexpectata Lowland. Na hlave má samica abnormálne výrastky a na tele nesie malé tŕne.
Samec dosahuje dĺžku tela od 5 do 6 cm. Aj u nich nájdeme biely pruh, no intenzita jeho sfarbenia kolíše a u dospelého samca nemusí byť biely pás ani zreteľný.



Potrava: listy ostružiníka, malín, ruží, buku, dubu, brečtana a gaštanu



Rozmnožovanie: pohlavne i partenogeneticky.
Vajíčka majú veľkosť 4 – 5 mm a sú tmavo sivej farby s čiernou mikropylárnou plôškou, sudovitého tvar s čiernym, pomerne vysokým viečkom. Dospelé samičky ich kladú do pripravenej zeminy či piesku, ale aj voľne ich púšťajú na zem. Ich inkubačná doba je 4 - 5 mesiacov, pričom sú vajíčka relatívne odolné voči vyschnutiu. Je možné ich preto nevyberať z insektária a inkubovať priamo v ňom. Čerstvo vyliahnuté nymfy majú hnedé, neskôr mramorované sfarbenie a dosahujú veľkosť 1,5 cm. Ich vývoj do dospelosti trvá 4 až 5 mesiacov. U nymfy z tzv. sexuálnej populácie sú už od 2 - 3 zvleku zrejmé biele znaky, ktoré sa zachovávajú až do dospelosti.



Chov: Teplota nám postačuje izbová, pričom teplotné optimum sa pohybuje medzi 20 - 25°C, no tento druh znesie aj vyššie teploty. Je nutné pravidelne (aspoň raz za deň k večeru) rosiť insektárium, ktoré by malo mať na výšku minimálne 30 – 40 cm. Do neho umiestnime misku s 5 – 10 cm vlhkým substrátom pre kladenie vajíčok a vhodne doplníme aj tenkými konárikmi.

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 29.8.2014 10:12 | 0 komentárov | 2166x


www.aquabooks.cz zoochov.cz