Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Asolene (Asolene) spixi (d'Orbigny, 1837)

ATLAS

Animalia
Mollusca
Gastropoda
Caenogastropoda
Architaenioglossa
Ampullarioidea
Ampullariidae

Druhy rodu:
Asolene petiti (Crosse, 1891)
Asolene platae (Maton, 1809) – typový druh rodu
Asolene pulchella (Anton, 1839)
Asolene spixi (d'Orbigny, 1837)

Subgenus Pomella Gray, 1847
Asolene americana (v. Ihering, 1919)
Asolene fairchildy (Clench, 1933)
Asolene megastoma (Sowerby, 1825)

Veľkosť ulity: 1,3 – 2,5 (3) cm
Teplota vody: 18 – 26 (28) °C
pH: 6,5 - 8.5, voda mäkká až tvrdá



Výskyt: Sladké rieky, jazerá a kanály JV Brazílie, kde obýva subtropické striedavé klíma s chladnejšou zimou spoločne s Marisa cornuarietis.

Vek: 1 – 3 roky



Popis a chov a odchov v akváriu: Asolene spixi má výraznú zlatú až béžovú ulitu s kontrastnými, hnedými až takmer čiernymi pruhmi rôznych hrúbok, ktorých počet kolíše a ktoré smerujú kolmo na otvor ulity. Samotné telo je žlto až hnedo sfarbené a nesie tmavé bodky, pričom predný a zadný koniec nohy je výraznejšie pigmentovaný. Je to jeden z najpomalších druhov ulitníkov. Výrazným znakom týchto atraktívnych ulitníkov je ich dýchacia trubica, ktorá je veľmi krátka, a to preto, lebo obýva rýchlo tečúce rieky s relatívne vysokým obsahom kyslíka. Rod sa delí na dve časti, Asolene a Pomella. Keďže poddruh Asolene vytvára kokóny pod vodnou hladinou, ale Pomella nad, uvažuje sa, že všetky druhy z poddruhu Pomella by správne mali byť zaradené pod Pomacea. Cez deň sa často iba zahrabe do substrátu a vylezie až v noci. Keď príliš klesne teplota, zo substrátu sa ani nevyhrabú pokiaľ teplota znova nestúpne. Minimálna veľkosť akvária na jej úspešný chov je 20 litrov. Zariadenie akvária na jej chov by malo pozostávať z hustého porastu akváriových rastlín, ktoré vytvárajú tmavšie zákutia, ktoré vyhľadáva Asolene spixi. Najvhodnejšie je ju chovať v druhovom akváriu, ale ak už chceme spolu s ňou chovať rybky, vyberáme tie, ktoré nie sú doterné. Pohlavie je u tohto druhu oddelené, znáška obsahuje približne 20 vajíčok, ktoré sú kladené do vody.



Pozn.: Tento atraktívny druh ulitníka možno chovať aj v jazierkach, no problematický sa zdá byť dážď, ktorý Asolene spixi neznáša. Získať do chovu tento druh môže byť menší problém, hoci sa mladé jedince občas ponúkajú aj na slovenskom trhu za prijateľnú cenu (od 1,50 e), ale skôr ho získame v rakúskych a nemeckých akvaristikách či chovateľských stretnutiach.

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 27.8.2014 06:24 | 0 komentárov | 3140x


www.aquabooks.cz zoochov.cz