Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Havária vo Fukušime ovplyvnila aj prírodu

V uplynulých mesiacoch sa vedci, poučení katastrofou v Černobyle, zaoberali aj stavom prírody po havárii z roku 2011 v okolí Fukušimy. Práve zverejnené výsledky týchto štúdií ukazujú závažné dopady radiácie na tamojšej populácii rastlín, motýľov i vtákov.

Séria článkov publikovaná v časopise Journal of heredity popisuje rozsiahle dopady na organizmy žijúce v okolí Fukušimy: od zmenšujúcich sa populácií cez genetické poškodenie až po zapojenie korekčných mechanizmov, ktoré organizmom pomáhajú vyrovnať sa s ožiarením.

Tím vedcov skúmal reakciu v Japonsku hojne rozšíreného modrého motýľa druhu Pseudozizeeria maha. Zistilo sa, že radiácia v okolí Fukušimy spôsobila v jeho populácii pomalší rast a menšiu veľkosť, vysokú úmrtnosť aj abnormálne zmeny na tele.

Tiež sčítanie vtákov alebo cikád vo Fukušime ukázalo významný pokles populácií, čo možno pripísať práve ožiareniu. Pozorované boli aj morfologické vplyvy, napríklad abnormality peria u lastovičiek.

Ilustračné foto: Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 24.8.2014 09:40 | 0 komentárov | 3918x


www.aquabooks.cz zoochov.cz