Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Boophis ankarafensis - nový druh madagaskarského rodu Boophis

Boophis ankarafensis Penny, Andreone, Crottini, Holderied, Rakotozafy, Schwitzer & Rosa, 2014 bol len nedávno vedecky popísaný zo SZ Madagaskaru. Patrí do skupiny Boophis rappiodes (Anura, Mantellidae) a obýva Sahamalaza – Iles Radama National Park. Nový druh je typický svojou sviežo zelenou farbou s jasne červeným sfarbením hlavy i chrbta, ktoré vytvára granule. Je to druh blízko príbuzný s druhmi B.bottae, B.rappiodes, B.erythrodactylus a B.tasymena. Od nich sa Boophis ankarafensis odlišuje hlasovými prejavmi (tie sú dosť podobné druhu B. bottae) a genetickou odlišnosťou.
Boophis ankarafensis je jediným druhom skupiny B. rappiodes a zároveň aj endemitom západného pobrežia Madagaskaru. Vplyvom neustálych negatívnych zmien v rámci lokality výskytu je veľká pravdepodobnosť, že tento novopodpísaný druh bude zaradený ako kriticky ohrozený do IUCN Red List.

Samuel Penny, Franco Andreone, Angelica Crottini, Marc Holderied, Lovasoa Rakotozafy, Christoph Schwitzer and Gonçalo Rosa. 2014. A New Species of the Boophis rappiodes group (Anura, Mantellidae) from the Sahamalaza Peninsula, northwest Madagascar, with Acoustic Monitoring of its Nocturnal Calling activity. ZooKeys. 435: 111-132.

Preklad: (šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 20.8.2014 16:07 | 0 komentárov | 3957x


www.aquabooks.cz zoochov.cz