Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Septaria porcellana (Linné, 1758)

ATLAS

Eukaryota
Opisthokonta
Metazoa
Eumetazoa
Bilateria
Protostomia
Lophotrochozoa
Mollusca
Gastropoda
Neritimorpha
Cycloneritimorpha
Neritoidea
Neritidae
Septaria

Veľkosť ulity: 2 – 3,5 cm
Teplota vody: 22 – 28 °C
pH: 6 – 8
Tvrdosť vody: 4 – 35 °dGH

Výskyt: sladké a brakické vody JV Ázie (Andamanské ostrovy, India, Indonézia, Filipíny, Guam, Thajsko, Japonsko, Vanuatu, Nová Guínea, Nová Kaledónia, Salamúnove ostrovy a Austrália.

Vek: Pri optimálnych podmienkach sa dožíva aj 4 i viac rokov



Popis a chov a odchov v akváriu: Ulita má tvar pologule a nesie veľmi zaujímavú kresbu, ktorá sa líši u každého jedinca. Tento druh ulitníka nepoškodzuje akváriové rastliny. Nemci mu dali názov „Freshwater Limpet“, čiže vo voľnom preklade sladkovodný kliešť a súvisí to s jeho obrannou a ochrannou etológiou. Odstrániť tohto ulitníka z podkladu je veľmi náročné a zväčša sa vystavujeme riziku poškodenia tohto inak veľmi pekného a zaujímavého živočícha. Na základe vlastnej skúsenosti odporúčam pod jeho ulitu sa snažiť dostať nechet ukazováka a chvíľku si počkať, kým tlak ulitníka mierne poľaví alebo potrieť fóliu výťažkom zo spiruliny, nechať ju zaschnúť, vložiť do akvária a počkať, kým si tento ulitník na ňu neprelezie a potom nie je už problém s ním akokoľvek manipulovať.



Tieto zaujímavé sladkovodné ulitníky sa živia riasami a s nimi spásajú aj živočíchy žijúce v riasach a aj to len z poriadne hladkých povrchov (občas síce zájdu aj na dno, ale to skutočne len občas). Preto pri ich chove nečistíme zadné a bočné sklá akvária od nánosu rias. Samozrejme, že si možno umelo dopestovať riasu na kameňoch, koreňoch a iných predmetoch napr. v záhradnom jazierku (akvaristi si zvyknú nechať zariasiť poháre na slnečnom okne a keď sa dôkladne zariasia, vylejú z pohárov vodu a vložia ich do akvária), náhradná potrava je týmto druhom ulitníka len zriedkavo prijímaná a pri skrmovaní spiruliny len živoria a hynú od hladu.



Je to ulitník s oddeleným pohlavím, oplodnenie je vnútorné. O jeho odchove sa údaje dosť líšia. Na jednej strane sa uvádza, že je ich odchov spojený s potrebou morskej vody, iný prameň ale uvádza, že pri dostatku potravy, teda rias, sa odchov darí.

Pozn.: Na burzách sa s týmto druhom stretneme (jeho cena je nad 5 e/1), ale predajcovia ho balia už doma a to po 5 a viac jedincov, ktoré takto predávajú. Nabaliť či priamo predať na burze tohto ulitníka po jednom je neefektívne a len málo akvaristov dokáže uživiť naraz päť jedincov. Spočiatku možno až taký problém nebude (zariasených nádrží sa nájde dosť, ale onedlho to už môže byť problémom).

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 20.8.2014 10:12 | 0 komentárov | 3541x


www.aquabooks.cz zoochov.cz