Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Epicrates maurus GRAY, 1849

ATLAS

Animalia
Chordata
Vertebrata
Reptilia
Squamata
Serpentes
Boidae
Boinae
Epicrates

Synonymum:
Epicrates maurus GRAY 1849
Cliftia fusca GRAY 1849
Epicarsius cupreus FISCHER 1856
Epicrates cupreus — JAN 1864
Epicrates cupreus var. concolor JAN 1863
Epicrates cenchria var. fusca — GRIFFIN 1916
Epicrates cenchria maurus — STULL 1935
Epicrates cenchria barbouri STULL 1938
Epicrates cenchria maurus — STULL 1935
Epicrates cenchria maurus — PETERS & OREJAS-MIRANDA 1970
Epicrates maurus — CHIPPAUX 1987
Epicrates maurus — STARACE 1998
Epicrates maurus — GORZULA & SEÑARIS 1999
Epicrates cenchria maurus — BOOS 2001
Epicrates maurus colombianus MATZ 2005
Epicrates maurus guyanensis MATZ 2005
Epicrates maurus — MATZ 2005
Epicrates maurus — PASSOS & FERNANDES 2008
Epicrates maurus — WALLACH et al. 2014

Výskyt: Nikaragua, Costa Rica, Panama, Columbia, Venezuela (Merida, Cojedes), Guyana, Surinam, F. Guyana, N Brazília (Pará), Trinidad, Tobago, Isla Margarita

Typová lokalita: Venezuela


Celkový pohľad na Epicrates maurus

Veľkosť: Ide o menšieho zástupcov veľhadov dorastajúceho veľkosť 1,5 m.

Rozlíšenie pohlavia: U dospelých samcov je zreteľné zhrubnutie v oblasti hemipenisov, sú celkovo menší a majú rudimenty (kloakálne pazúriky). Presnejšie zistenie pohlavia konkrétneho jedinca možno pomocou sondovania (samica 2 - 3 a samci 7 - 9 subkaudálnych štítkov), alebo u mláďat palpovaním.



Popis: Mláďatá Epicrates maurus sú veľmi pestro sfarbené, pričom sú najpestrejšie tesne po zvleku. Postupom času sa toto ich pestré sfarbenie mení na bronzovo hnedé a na bokoch majú niektoré jedince aj výrazné bodky. U tohto druhu sa zaznamenala schopnosť farbomeny, pričom cez deň bronzovo sfarbený jedinec s príchodom noci získava sfarbenie oveľa pestrejšie. V zahraničí boli vyšľachtené albinotické formy.


Juvenil...


..., ktorého sfarbenie sa výrazne zmení

Povaha: Mladé jedince a mláďatá sú často agresívne a útočia na akýkoľvek podnet, no s pribúdajúcim vekom sa ich povaha mení a stáva sa mierny druhom hada, no niektoré jedince sú aj v dospelosti naďalej agresívne.

Potrava: Je to dravec, v prírode i pri chove v teráriu loví hlodavce primeranej veľkosti. Neodporúča sa mladým jedincom podávať potkanov, pretože ich nedokážu bezpečne usmrtiť a často dochádza k poraneniu samotného hada. To isté platí aj pri skrmovaní mastomyši. Už vo veku 1 mesiaca je mláďa schopné uloviť a pohltiť holíča potkana či mladú myšku. Dospelé jedince ale ulovia aj menšie druhy vtáctva (kuriatka). U tohto druhu veľhada nie je problém s rozkŕmením (na rozdieľ od iných druhov rodu). Potravu podávame u mláďat raz za týždeň, u starších jedincov raz za 14 dní, no podávame potravy toľko, kým daný jedinec ju prijíma a nečakajme zbytočne na zvlek, ale kŕmme zodpovedne.


Príjem potravy (potkan)...


...a jej trávenie

Terárium: Pre párik je vhodné terárium o minimálnej veľkosti
100x50x70cm (dxšxv), ktorého vnútorné vybavenie tvorí rašelina či lignocel, stromová kôra, štiepky atď. so suchým bukovým lístím, pričom aspoň polovička dna je pokrytá rašeliníkom, ktorý udržujeme stále vlhký. Nad „suchšiu“ časť terária umiestnime žiarovku a pomocou nej vyhrievame na 30 °C, zvyšok terária na 25 °C. Nočný pokles teplôt na 20 - 24°C je žiadúci. Vnútro terária je vhodné vyplniť koreňom či silnejším rozvetveným konárom, po ktorom hady zvyknú šplhať, alebo sa v koreni (korková rúra) ukrývať. Nezabúdajme na prítomnosť dostatočne veľkej misky s vodou a na časté rosenie. Pri nízkej vzdušnej vlhkosti môže nastať problém pri zvliekaní.


Portrét dospelej samičky

Rozmnožovanie: Obdobím párenia je zväčša jeseň alebo jar. Samica rodí po 100 -130 dňoch gravidity 10 – 25 (30) mláďat veľkých 30 – 55 cm, ktoré pri dobrej starostlivosti rastú veľmi rýchlo.


Epicrates maurus je nádherný veľhad

Pozn.: V nedávnej minulosti to bol veľmi bežne chovaný a množený druh, ktorého vytlačili iné, farebnejšie i dostupnejšie druhy. Napriek tomu je vďaka svojej nízkej nákupnej cene (15 - 30 e za NZ) vyhľadávaným veľhadom predovšetkým mladou generáciou teraristov alebo skúsených chovateľov, ktorí po čase rozhodli vrátiť sa k tomuto druhu.

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 20.8.2014 08:34 | 0 komentárov | 2904x


www.aquabooks.cz zoochov.cz