Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Korytnačky vzájomne komunikujú. Aj o tom, kedy a kde budú znášať vajíčka

Juhoamerické korytnačky tereky veľké Podocnemis expansa vzájomne komunikujú a pomocou celej škály podivných piskľavých zvukov sa zvolávajú a koordinujú svoje správanie počas znášky vajec alebo privolávajú svoje čerstvo vyliahnuté mláďatá. Na ich pozoruhodné správanie upozornila ochranárska organizácia Wildlife Conservation Society, ktorá zaznamenala hneď niekoľko rôznych druhov vokálnej komunikácie.

Správanie týchto korytnačiek je vcelku dobre preskúmané. Už dlho sa vie, že v období kladenia vajec sa združujú do obrovských skupín. Ale až doteraz nebolo nič známe o tom, ako sa korytnačky zvolávajú a koordinujú. Vedci sa preto zamerali na zvuky, ktoré korytnačky vydávajú a skúmali ich spojitosť so spoločenským správaním teriek.

Počas rokov 2009 až 2011 sa vedcom podarilo pomocou mikrofónov a hydrofónov nasnímať 220 hodín záznamu s 270 jednotlivými zvukmi teriek. Pomocou spektrografickej analýzy potom vedci zvuky roztriedili do šiestich rôznych typov zvukov, ktoré korytnačky vydávajú v období rozmnožovania. Na začiatku tohto obdobia sa tereky vydajú z dočasne zaplavených častí pralesa do rieky a vyhľadávajú stále riečne pláže. Počas putovania riekou a vyhrievania sa na slnku vydávajú korytnačky zvuky s nízkou frekvenciou, ktoré zrejme majú uľahčiť kontakt medzi korytnačkami na veľké vzdialenosti. Počas samotného kladenia znášky vydávajú tereky zvuk o vyššej frekvencii, ktorý sa lepšie šíri zvukom alebo plytkou vodou.

Najväčšiu rozmanitosť má zvuk korytnačích samíc, ktoré sa chystajú naklásť vajcia. Podľa vedcov sa tak dohovárajú na výbere vhodného miesta pre znášku, ale aj na synchronizácii "akcie". Korytnačky, ktoré idú klásť vajcia, opúšťajú vodu ako na povel. Špecifický je zvuk, ktorý vydávajú práve vyliahnuté korytnačky. Vedci usudzujú, že mladé korytnačky si tak načasujú svoje hromadné liahnutie a tým znižujú predačný tlak. Zvuky, ktoré v tej dobe vydávajú matky, potom zrejme majú nasmerovať mláďatá do rieky.

Vedci sa na základe analýzy jednotlivých nahrávok domnievajú, že mláďatá z jednotlivých znášok zostávajú spolu s matkou po dobu dlhšiu ako dva mesiace.

Ilustračné foto: (šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 19.8.2014 08:48 | 0 komentárov | 2039x


www.aquabooks.cz zoochov.cz