Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Hemitheconyx caudicinctus (Duméril, 1851)

ATLAS

Animalia
Chordata
Squamata
Gekkonidae
Synonymum:
Psilodactylus caudicinctus Gray, 1864
Stenodactylus caudi-cinctus Duméril, 1851

Výskyt: Západná Afrika (Senegal, Kamerun a Somálsko), kde žije nočným životom v savanách, len riedko porastených skalnatých oblastiach. Tu sa cez deň ukrýva v štrbinách, puklinách, pod kameňmi a aktivuje iba v noci, no tento druh vykazuje výrazný sezónny charakter aktivity. V období sucha (od XI. až do III.) trávi svoj čas v úkrytoch a keďže sa znižuje príjem potravy i vody, tú čerpá zo svojich zásob tuku vo chvoste. Obdobie dažďov v prírode trvá od XI. do IV. Počas doby sucha je denná teplota 30–35 °C, v noci klesne na 10 -18 °C a veľmi sucho. V období dažďov sa ale teplota zvýši (35°C, nočná 20°C), je enormné vlhko a nastáva čas k páreniu. Pri chove v teráriu chovatelia od začiatku júla až do konca septembra nerosia, len nechávajú vodu na pitie v miske, potravu výrazne obmedzia a nádrž ohrievajú 25 W žiarovkou. Od novembra do apríla naopak výdatne rosia, podávajú dostatok potravy a žiarovku menia za 40 W.

Terra typica: Senegal



Popis: Rod Hemitheconyx Stejneger, 1893 má typicky oválnu hlavu, ktorá je len slabo odsadená od robustného tela, ktoré nesú relatívne tenké končatiny majúce veľmi krátké prsty s nezreteľnými pazúrmi. Na spodku prstov chýbajú hladké ploché šupiny, tie sú totiž nahradené drobnými, kruhovými kýlnatými šupinami. Pre tento rod je typické vydávanie zvukov. Rod obsahuje dva druhy zo suchej strednej Afriky. V teráriu sa častejšie chová Hemitheconyx caudicinctus. Ten má robustné telo s trošku od tela odsadenou krátkou hlavou s krátkym zaguľateným nosom. Na relatívne štíhlych končatinách sú veľmi krátke prsty s len nepatrne naznačenými pazúrikmi. Chvost je slabo segmentovaný, silný, no pohyblivý a ako regenerát je bez segmentovania a končí tupo. Celková dĺžka 170 – 210 (250) mm. Dĺžka tela je 130 až 150 mm, chvost má dĺžku v pomere k dĺžke tela len asi 0,60 – 0,75. Pomer priemeru ušného otvoru a oka predstavuje asi 0,7.



Samec má na ventrálnej strane šípovito k hlave lomenú radu 9-13 preanálnych pórov. Základné sfarbenie je svetlo béžové až ružovo fialové s tmavo fialovými až tmavohnedými pruhmi. Zachytili sa aj farebné anomálie, ako sú oranžová alebo sýto červená základná farba či jedince s belavým pozdĺžnym pruhom na chrbte. V nedávnej minulosti sa takéto nezvyčajné sfarbenie malo ako znak pohlavia pre samice, no v súčasnosti je to pokladané za mezmysel. Juvenilné jedince majú svetlé pruhy. sfarbené žlto až špinavo žlto, tmavé pruhy sú u nich temer čierne a veľmi kontrastné. Zaujímavé je ich úľakové správanie sa v prírode. A to jedincov všetkých veľkostí. Vtedy sa vztýčia na natiahnutých končatinách, vztyčujú chvost a nafukujú hrdlo. Pritom vydávajú syčavý zvuk a snažia sa predátora uhryznúť. Tento druh domorodci dokonca považujú za veľmi nebezpečný a od toho je odvodený aj ich domorodý názov „Bis-Cobra“.



Rozmnožovanie: Párenie v prírode prebieha v závislosti na období dažďov a sucha a mláďatá sa liahnu začiatkom obdobia dažďov. Tento druh v prírode tvorí páry, samec počas dvorenia prudko vibruje chvostom. V opatere človeka je nutné napodobniť obdobie sucha a dažďov.





Potrava: Teraristi spravidla skrmujú rôzne druhy svrčkov, švábov, sarančiat, múčnych červov (tie sa ale smú podávať len v malom množstve) a myšie holíčatká. V letných mesiacoch je vhodné hmyz smýkať a skrmovať. Potravu je žiadúce dotovať vitamínmi a minerálnymi prvkami. Pri kúpe jedincov z predajní sa chovatelia dosť často stretnú s odmietaním inej potravy ako sú múčne červy, pretože sa spravidla len tie skrmujú. Postupným navykaním nového jedinca na našu stravu nebýva až taký problém.



Chov a odchov v teráriu: Tomuto druhu vyhovuje suché skalné terárium (napr. 70x40x40 cm) s vyššou vrstvou vhodného substrátu (vhodné je aj suché lístie) a ako úkryt prehnutá stromová (napr. korková) kôra. Terárium možno aj osadiť rastlinami, ale vyberáme skôr suchomilné druhy. Odporúča sa chov chovnej skupinky, kde na jedného samca pripadne aj 5 samíc.





Po úspešnom párení samička na vlhké miesto (vhodná je nádobky s vyššou vrstvou vlhkej rašeliny) znesie po 2 vajíčka v 5 – 7 znáškach s odstupom asi 2 - týždňov, ale časť vajíčok býva neoplodnená. Väčšiu šancu na oplodnenosť znášok je u 2 až 3 ročných zvieratách. Vajíčka merajú 28 – 30 mm x 12 – 13 mm a vážia asi 2 g. Inkubácia v ľubovoľnom substráte trvá pri 30 °C 49 dní, pri 28 – 29 °C 50 – 52 dní, pri 27 °C 57 – 62 dní, pri 25 - 31°C 75 – 82 dní. Mláďatá po vyliahnutí merajú 63 – 75 mm a vážia 1,2 – 2,5 g. Ich ďalší odchov je ľahký, mladé sú žravé a samičky sú už vo veku 1 roku schopné svojej prvej fertilnej znášky.





Pozn.: V chove sa vzácne (jeho cena je ešte stále privysoká) vyskytne aj ďalší druh rodu, Hemitheconyx taylori Parker, 1930. Pochádza zo Somálska (Terra typica: Hegligab District, Britské Somálsko) a svoj druhový názov nesie podľa poručíka R.H.R. Taylora na základe typovej série 10 ex. Je menší než H. caudicinctus (dĺžka tela max. 110 mm), tylová časť hlavy je svetlá. Samce majú dlhú radu preanálnych pórov, ktorá sa tiahne ostrým uhlom až za kolenný ohyb. Tento druh obýva suché, kamenisté a piesočné horské a podhorské oblasti.

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 12.8.2014 08:44 | 0 komentárov | 2268x


www.aquabooks.cz zoochov.cz