Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Skokany vydržia extrémny mráz stovky dní. Musia to ale natrénovať

Skokany sa vysušeniu svojich buniek vyhnú tým, že ich obalia glukózou, pričom vedci tento proces označujú ako kryoprotekcia. Bežné druhy skokanov vydržia mrazy pri teplote -7,2 ° C po dobu niekoľkých týždňov. Vedec, ktorý sa zaoberá ich výskumom, Larson však v laboratórnych podmienkach overil, že aljašské druhy skokanov bez problémov vydržia pri -18 °C aj 218 dní.

Život na Aljaške totiž nie je pre každého. Zima tu je veľmi chladná a jesenné noci sú často mrazivé. Miestnym skokanom to ale nijako nevadí. Aj keď pre ne jesenné mrazy znamenajú, že musia na noc zamrznúť a ráno sa opäť rozmraziť. Je to pre nich dôležitá príprava na tuhú zimu.

"Na Aljaške strávi bežný skokan viac času zamŕzaním a rozmrzaním, než ako často sa to stane mäsu vo vašej mrazničke," hovorí mladý doktorand z University of Alaska Fairbanks Don Larson. "Lenže na rozdieľ od steaku na jar skokan rozmrzne a má sa čulo k svetu." Čo sa týka zamŕzaniu a rozmŕzaniu, je skokan medzi živočíchmi ťažko prekonateľným rekordmanov.

Skokan prezimuje zahrabaný v zemi, pod vrstvou hrabanky a lístia. Po dobu viac ako šiestich mesiacov ho čaká mráz minimálne -20 °C. Don Larson spolu s Brianom Barnesom z Inštitútu arktickej biológie sa pokúsili zistiť, ako dlho a ako veľký chlad skokan dokáže vo svojom prirodzením prostredí prečkať.

"Keď vezmete zmrazenú ovocnú drť a vysajete z nej všetku šťavu, zostane vám len mokrý sneh. Presne to sa deje s bunkami, keď mrznú," opisuje Larson. "Mráz vyťahuje z buniek vodu, bunky sa vysušujú a odumierajú."

Kľúč je v tom, že skokan tento nevyhnutný proces na dlhú zimu "trénuje" celú jeseň. "To vedie k tomu, že sa im v tele nahromadí dostatočná zásoba glukózy," vysvetľuje Larson. Časom sa jej v tele nahromadí toľko, že skokan má úplne bezpečnú ochranu proti poškodeniu mrazom.

Ilustračné foto: Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 28.7.2014 10:28 | 0 komentárov | 2897x


www.aquabooks.cz zoochov.cz