Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Čihař, Čepická: Plazi a obojživelníci

Z knižnice teraristu

Teraristika a herpetológia sa dá širokej vrstve čitateľskej verejnosti priblížiť aj pútavou formou. Názorným príkladom je aj táto knižôčka z pražského vydavateľstva Artia a Granit, ktorá vyšla v roku 1993. Pútavý text autora mnohých ďalších publikácií je z pera Jiřího Čihařa vhodne doplnený peknými ilustráciami Aleny Čepickej.



Hlavným poslaním knižky je priniesť zaujímavosti zo života a chovu obojživelníkov a plazov a tak celkom prvá kapitola je venovaná práve faktom a poverám, ktoré od začiatku ľudstva doprevádzajú práve tieto dve skupiny živočíchov. Čitateľ sa dozvie ktorý obojživelník a plaz je tým najmenším a aj tým najväčším či váhovo najťažším a najmohutnejším.



Samozrejme, že treba vziať v úvahu rok, kedy táto knižka vyšla, pretože odvtedy herpetológia a objavy vo svete spôsobili výmenu účastníkov v oboch týchto sférach. Kapitola „Život pod zemí, ve vodě, ve vzduchu i na zemi“ prináša dôkaz o obrovskej druhovej rozmanitosti obojživelníkov i plazov, ktoré vďaka svojej prispôsobivosti obývajú tie najrozmanitejšie druhy životného prostredia. Obe tieto skupiny živočíchov sa pred svojimi nepriateľmi musia dokázať aj brániť a tým čitateľa oboznámi rubrika „Pasivní obrana, zastrašování a mimikry“. Vďaka nej zistíme rozdiel medzi nejedovatou koralovkou a jedovatým koralovcom, na čo slúžia tŕne na nádhernom austrálskom druhu jaštera Moloch horridus, ako sa tvorí známe to štrkadlo na konci chvostu štrkáčov a aj to, prečo mení farbu chameleón.



Dôkazom toho, že medzi obojživelníkmi a plazmi sa nájde mnoho potravných špecialistov no aj bylinožravcov i dravcov je ďalšia kapitola tejto knižky. Od jedla to nie je až taký skok ku rodičovstvu. To je medzi žabami, mlokmi, korytnačkami, jaštermi, kajmanmi i hadmi pomerne zriedkavé, ale aj tak sa nájde dosť príkladov, ktoré stoja za našu pozornosť. Viete napríklad, že samček žabky rodu Rhinoderma si oplodnené vajíčka naberie do zvukového vaku a asi 20 dní sa v ňom vyvíjajú malé žabkyť Alebo, že samičky krajty aktívne zahrievajú svoju znášku vajíčok a stávajú sa tak živým inkubátoromť Medzi obojživelníkmi i plazmi nájdeme mnoho jedovatých druhov. Tým sa venuje ďalšia kapitola, hoci v nej ešte nenájdeme ani len zmienku o jedovatosti slín u Varana komodského. To v čase vyjdenia tejto knižky ešte nebolo známe. Aj to je rukolapným dôkazom faktu, ako rýchlo dopredu ide veda, teda herpetológia. A práve tá je veľmi úzko spojená s teraristikou, teda chovom v teráriu či akvateráriu. Či to chceme prijať, alebo sa tomu bránime.



Celkom posledná kapitola nás prevedie chovom obojživelníkov i plazov stručnou formou. Chybička, na tie ďalšie som neprišiel, spôsobila zlý popisok na str. 59. Nejde o korytnačky Geomys spengleri, ale o Geoemyda spengleri. Veľké množstvo pekných a zaujímavých ilustrácií a register českých aj latinských mien v knižke spomenutých obojživelníkov a plazov vhodne dopĺňa šírku čitateľovho poznania. Myslím si, že táto knižôčka by mala mať svoje miesto v knižnici teraristu, pretože si to zaslúži. Svojím skromným rozsahom, ale predovšetkým poslaním. Priblížiť širokej verejnosti nádherný a nepoznaný svet obojživelníkov i plazov.

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 28.7.2014 10:17 | 0 komentárov | 2798x


www.aquabooks.cz zoochov.cz