Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Kaveschán Juraj: Akvárium

Z knižnice akvaristu

Autor, promovaný pedagóg v čase, kedy nájsť na pultoch slovenských kníhkupectiev knižku o akvaristike a navyše napísanú v slovenčine bol maličký zázrak, sa rozhodol jedno takéto dielo napísať a vydať v Remesloslužbe, čo bolo košické výrobné družstvo invalidov. Až s postupom času sa tento počin môže smelo vnímať pre našu slovenskú akvaristiku ako niečo, čo si zaslúži obdiv. Veď knižiek o akvaristike v tomto jazyku sa dá nájsť toľko, že by nám k ich spočítaniu stačili prsty snáď len dvoch rúk.



V náklade 2000 kusov sa v roku 1963 objavuje knižka, ktorá na 86 stranách formátu A6 za cenu 10,- Kčs sa dostáva medzi neustále rozrastajúcu sa rodinu akvaristov v tom najlepšom možnom čase. Vtedy, keď je rastúci hlad a tlak slovenskej akvaristickej základni po informáciách na tom najvyššom bode. Rady jednotlivcov, kolektívov v školách, závodných kluboch, krúžkoch sa snažia z každého riadku o akvaristike získať maximum. Stačí si uvedomiť, že v tom čase, kedy vyšla táto cyklostylová knižka, začal ešte len vychádzať odborný časopis Akvárium Terárium (1958) a Živa len nedávno (1953) zažila svoju štvrtú obnovu vydávania.



Informácie sa napriek tomu na Slovensku získavali pomerne ťažko a komplikovane. Aj to bol dôvod, že knižka z pera Juraja Kaveschána bola veľmi žiadaná. Svojmu čitateľovi – záujemcovi o akvaristiku, alebo už priamo akvaristovi, priniesla na svojich stránkach informácie nielen o správnej voľbe nádrže, tabuľku rozmerov, návod na zriadenie si akvária, prípravu dna, sadenie rastlín, informácie ako správne napúšťať vodu do akvária, ako zakladať dno i pozadie, ale aj informáciu, čože je to biologická rovnováha. Na ďalších stránkach knižky sa čitateľ dozvedá o vode, ale sú mu detailne priblížené aj v tom čase používané pomôcky, ktoré sa dnes môžu zdať ako „historické“. Nechýba ani v tom čase hojne diskutované umelé osvetľovanie a ohrievanie akvária i vzduchovanie či filtrácia. Po založení snáď každej novej nádrži zaskočí akvaristu zakalenie vody a to rozoberá aj táto knižka. Podstatná časť obsahu je venovaná slimákom, riasam, kŕmeniu rybiek a zadováženiu potravy či bezprostredný chov živej potravy.



V tejto súvislosti je vítaná aj sekcia o najbežnejších chorobách rýb, pretože ako vieme, mnoho chorôb si akvarista aj nechtiac donesie domov prostredníctvom práve takejto potravy. Samostatnú kapitolu si vyžiadali najbežnejšie druhy rastlín v akváriu, ktoré autor rozdelil na rastliny nižších a vyšších teplôt. Obsahovo veľa priestoru je určených pre rybky, ich vytieranie a autor spomína na samý začiatok všeobecné, no neskôr aj konkrétne údaje o živorodých, ikernatých (characidy, mrenky, cichlidy, kaprozúbky, labyrintky a ďalšie). Vďaka tomu si príde na to svoje snáď každý akvarista a dozvie sa mnoho zaujímavého o napr. živorodej šťučke Belonesox belizanus, Heterandria formosa, Gambusia affinis, Gupke dúhovej (v tom čase nesúcej názov Lebistes reticulatus), Platypoecilus maculatus, Copeina arnoldi, Hemigrammus ocellifer, H. innesi, Puntius oligolepis, Rasbora heteromorpha, Carassius auratus, Aequidens curviceps, Apistogramma ramirezi, Pterophyllum scalare, Jordanella floridana, Betta splendens, Lepomis gibbosus, Chanda ranga, Badis badis, Corydoras paleatus a ďalších.



Záver knižky je venovaný nežiadúcim škodcom a nechýba ani prehľad použitej literatúry i Obsah. Zaujímavosťou je aj dobová ilustrovaná reklama na prešovskú akvaristiku.

S odstupom času si dovolím sa domnievať, že táto knižka, spolu s ďalšími akvaristicky zameranými knižkami, ktoré sa objavili na trhu, výrazne prispela k úspešnému rozvoju nielen akvaristiky, ale aj vivaristiky u nás. Práve preto má svoje opodstatnené miesto v aj mojej knižnici.

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 28.7.2014 10:10 | 0 komentárov | 2375x


www.aquabooks.cz zoochov.cz