Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

V chesterskej zoo si Python reticulatus prešiel pravidelnou kontrolou

Pravidelnú každoročnú zdravotnú kontrolu absolvovala aj veľká Python reticulatus chovaná v Zoo Chester. Súčasťou tejto prehliadky bolo tiež sledovanie srdca, čo je súčasťou kardiologického výskumu. Informovala o tom dnes britská spravodajská stanica BBC.

Python reticulatus patrí k najdlhším hadom na svete. Podľa BBC sa má za to, že tento jedinec, pomenovaný JF, je najväčším hadom v Európe - meria sedem metrov a váži približne 60 kilogramov.

Cieľom kontroly bolo samozrejme uistiť sa, že JF je v dobrej kondícii. Jej súčasťou ale súčasne bolo pokračovanie v špeciálnom kardiologickom výskume, na ktorom zoo spolupracuje s Cardifskou metropolitnou univerzitou. Vedci dúfajú, že im sledovanie JF pomôže lepšie pochopiť problémy s ľudským srdcom.

"Je už dokázané, že hadie srdce môže meniť veľkosť v súvislosti s príjmom a trávením veľkej potravy. Ľudské srdce silnie alebo slabne len vtedy, keď ide o skutočné kardiologické problémy. Takže keď budeme rozširovať svoje vedomosti o fungovaní srdca hadov, môžeme sa zo získaných porovnateľných údajov mnoho dozvedieť aj o tom ľudskom," vysvetlil Steve Uwin z chesterskej zoo.

VIDEO O ZÁKROKU: TU
Foto: bioweb.uwlax.edu

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 23.7.2014 19:04 | 0 komentárov | 1873x


www.aquabooks.cz zoochov.cz