Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Prírodovedci objavili v Podyjí (ČR) silne ohrozeného chrobáka - rýhonosca

Prírodovedci objavili v Národnom parku Podyjí veľmi vzácneho a silne ohrozeného chrobáka - rýhonosca Rhabdorrhynchus echii. Ide o živočícha, ktorý žije na rastline hadinec všeobecný a v ČR ho možno nájsť ojedinele v najjužnejších a najsuchších častiach Moravy. V Podyjí bol nájdený prvýkrát. Nález podľa názoru entomológov nepriamo potvrdzuje otepľovanie klímy v Českej republike.

V Čechách bol rýhonosec nájdený iba raz, a to začiatkom minulého storočia u Orlíka. Morava, hlavne jej juh, má oveľa teplejšie a suchšie podnebie, ktoré tento chrobák potrebuje k životu. Pred druhou svetovou vojnou vedci chrobáka nachádzali na Pálave v okolí Mikulova a na Znojemsku.

"Potom sa ale rýhonosec na niekoľko desaťročí úplne vytratil. Zrejme kvôli chladným rokom. Za posledných desať rokov ho ale opäť nachádzame u Mikulova a na Znojemsku," uviedol Stejskal zo správy parku.

Prirodzeným domovom rýhonosca Rhabdorrhynchus echii je južná Európa. Patrí k druhom, ktoré rozširujú svoje teritórium zrejme kvôli tomu, že zimy sú v strednej Európe stále miernejšie a letá suché. Jeho výskyt v Podyjí jasne ukazuje, nakoľko je tento národný park druhovo pestrý a jedinečný, dodal Stejskal.

S kolegom našiel rýhonosca v malom úhoru na lokalite Stará vinice medzi obcami Hnanice a Havraníky.

Foto: Daniel Mietchen

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 23.7.2014 10:46 | 0 komentárov | 2254x


www.aquabooks.cz zoochov.cz