Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Lissachatina iredalei Preston, 1910

ATLAS

Animalia
Mollusca
Gastropoda
Heterobranchia
Euthyneura
Panpulmonata
Eupulmonata
Stylommatophora
Sigmurethra
Achatinoidea
Achatinidae
Achatininae

Výskyt: Lissachatina iredalei sa vyskytuje v Afrike (Tanzánia), kde obýva koruny stromov a len zriedkavo zlieza na zem. Živí sa lístím, plodmi stromov a krov, v prípade nutnosti okusuje aj lyšajník. K požieraniu a strúhaniu listov má vhodne uspôsobenú radulu, ktorá je ostrejšia než u iných príslušníkov tohto rodu.



Popis: Je to menší druh ulitníka dosahujúci v dospelosti veľkosť ulity 6 - 7 (9)cm. Ulita je najčastejšie žltá alebo krémová, ale môže byť až takmer biela a sú na nej viditeľné v rôznych rozostupoch svetlé až sýto žlté (občas aj oranžové) pruhy. Niektoré jedince majú aj svalnatú nohu bielu.
Váha v dospelosti sa pohybuje okolo 20 - 50 g.



Chov: Na chov napr. 4 jedincov nám plne postačí terárium alebo ešte vhodnejšia plastová nádoba o rozmeroch 30 x 30 x 30 cm. Nezabúdajme na dýchacie otvory primeranej veľkosti. Nádobu na chov vystelieme vlhkým lignocelom so suchým dubovým či bukovým lístím, do rohu umiestnime vlhký mech, na rozčlenenie priestoru nádoby nám plne poslúžia aj konáre, samorasty, po ktorých ulitníky radi lozia. V ubikácii nesmie chýbať ani plytká sklenená či umelohmotná nádobka (musí sa ľahko čistiť a nesmie sa prevrhnúť!) s vodou i sépiová kosť. Ako ideálna teplota v teráriu sa osvedčilo rozpätie 26 - 27°C, pri priemernej vlhkosti 85%. Ulitníky sú aktívne vo večerných hodinách.



Odchov: Lissachatina iredalei je druhom jedinečným vďaka svojmu spôsobu rozmnožovania. Nekladie totiž, ako iné druhy rodu, vajíčka, ale do jamky v substráte rodí živé mláďatá, ktorých býva 10 - 50, asi 28 dní po poslednom spárení. Pohlavne dospieva vo veku 6 mesiacov.

Pozn.: Andreas Leiss uvádza, že všetky jedince, ktoré sú v európskych chovoch sú albinotické jedince a navyše pochádzajú z jediného zvieraťa, ktoré bolo dovezené v roku 1992 zo Zanzibaru.

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 7.7.2014 11:30 | 0 komentárov | 2770x


www.aquabooks.cz zoochov.cz