Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Vznik "želvího safari" sa podarilo zrealizovať

To, o čom sa na Slovensku zatiaľ iba sníva, sa U Vysokého Mýta na Orlickoústecku pretavilo do reality. Vzniklo tu korytnačie safari. Chovateľ Luděk Hojný sa zúčastňuje záchranných programov ohrozených druhov plazov a svoju záľubu sprostredkováva aj verejnosti. Zároveň buduje výbehy so suchozemskými zvieratami z rôznych kútov sveta.

"Želví safari je venkovní výběr, spojená lokalita několika výběhů a jezírek, kde lidé při troše štěstí mohou vidět kolem deseti druhů želv," povedal Hojný.

Pri pozorovaní korytnačiek musia mať ľudia trpezlivosť, konštatuje Hojný. Sem tam je vidieť hlava korytnačky, ako vyčnieva z vody. Vodné druhy vyliezajú, keď je pekné počasie, aby sa vyhrievali slniečku. Medzi nimi je aj napríklad korytnačka močiarna, ktorá je kriticky ohrozeným druhom.

"Je to naše původní želva, ale populace je u nás už jen vysazená, o původních nevíme. Chtěli bychom se nadále věnovat ohroženým druhům, které jsou například v jižní Číně, nové objevené druhy byly ihned vyhlášeny za téměř vyhynulé, protože je zdecimoval průmysl a obrovská tradice čínské medicíny," povedal Hojný.

Chovateľ svoj chov postupne rozširuje o nové druhy zvierat. Kúpil si párik surikát i nosáľov, ktorý už vyviedol mláďatá. Stálym obyvateľom je aj dikobraz, nutria a morčatá.

Veľké výbehy sú zamerané na tri kontinenty. V sekcii Južná Amerika má zatiaľ lamy a nandu pampového. V austrálskom výbehu žijú emu, papagáje a klokan benettův. Africký výbeh má zatiaľ zástupcu v kozách kamerunských a pštrosoch afrických.

"Lidé mohou procházet kolem po vyznačených cestičkách, ale připravujeme i kontaktní výběhy, kam lidé budou moci jít mezi zvířata," povedal Hojný.

Chovateľ prevádzkuje aj záhradné centrum, ale zverinec mu začína zaberať viac miesta než predajnej plochy. Miesto rastlín napríklad umiestnil jazierka s korytnačkami alebo detské ihrisko. Zvieracie výbehy sú lákadlom pre rodiny s deťmi. V nedeľu za tri hodiny, kedy má centrum otvorené, sem zavíta okolo 150 ľudí, dodal Hojný.

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 5.7.2014 08:30 | 0 komentárov | 3118x


www.aquabooks.cz zoochov.cz