Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Kalophrynus cryptophonus & K. honbaensis - dva nové druhy obojživelníkov rodu Kalophrynus

Dvojicu pre vedu neznámych druhov rodu Kalophrynus Tschudi, 1838 (Anura: Microhylidae) popísali vedci z juhu hôr Annamite v južnom Vietname. Oba tieto druhy sa od ďalších príbuzných druhov líšia predovšetkým morfologicky a svojimi mtDNA; fylogeneticky tvoria priamu príbuznosť s iným druhom rodu Kalophrynus interlineatus.
Kalophrynus cryptophonus sp. nov. je popísaný z Loc Bao, provincie Lam Dong, ktorá je mikrolokalitou. Veľkosť nájdených jedincov je SVL 27,9 až 30,4 mm u samcov, 23,4 mm u samíc. Jeho typickou rozmnožovacou stratégiou je umiestňovanie znášok do dutých bambusových stoniek.
Kalophrynus honbaensis sp. nov. pochádza z Hon Ba, provincie Khanh Hoa. Ide o stredne veľkého zástupcu rodu Kalophrynus a jeho veľkosť je SVL 26,7 až 36,8 mm u samcov.

Vassilieva, Anna B., Svetlana S. Gogoleva & Nikolay A. J. Poyarkov. 2014. Two New Species of Kalophrynus Tschudi, 1838 (Anura: Microhylidae) from the Annamite Mountains in southern Vietnam. Zootaxa. 3796(3): 401–434.

Photo: Eduard Galoyan http://flic.kr/p/nPe1tp
Preklad: (šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 2.7.2014 18:01 | 0 komentárov | 2488x


www.aquabooks.cz zoochov.cz