Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Ansonia vidua, novoobjavená ropuška odetá do čierneho

Národný park Gunung Murud, Pulong Tau National Park, Sarawak, Malaysia, Borneo opäť poodkryl svoje tajomstvo. Vedcom sa z neho podarilo popísať úplne nový druh ropušky ako Ansonia vidua Hertwig, Min, Haas & DAS, 2014, ktorý sa od iných podobných a príbuzných druhov odlišuje hneď niekoľkými morfologickými znakmi ako sú stredná veľkosť (adultná samička meria 33,5-34,4 mm), tmavočiernohnedým sfarbením bez prítomnosti inej farby, ktoré dalo tomuto druhu aj druhový názov. Ten totiž v preklade znamená "vdova".
Ansonia vidua sp. nov. bola objavená v neporušenom horskom pralese a spolu s ňou túto lokalitu obývajú aj iné druhy ako napr. Limnonectes cf. kuhlii, Philautus mjobergi, P. cf. Peters, Pelophryne murudensis a Leptobrachium montanum. Aj tie boli vedecky popísané len nedávno(2005, 2008). Objav nových a podľa všetkého i endemických druhov z masívu Gunung Murud zdôrazňuje význam národného parku Pulong Tau, ktorý zohráva významnú úlohu v ochrane obojživelníkov fauny Sarawak na Borneu.

Hertwig, Stefan T., Pui Y. Min, Alexander Haas & Indraneil DAS. 2014. Dressed in Black. A New Ansonia Stoliczka, 1870 (Lissamphibia: Anura: Bufonidae) from Gunung Murud, Sarawak, East Malaysia (Borneo). Zootaxa. 3814(3): 419–431.

Preklad: (šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 30.6.2014 09:17 | 0 komentárov | 2703x


www.aquabooks.cz zoochov.cz