Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Cryptocoryne affinis N. E. Brown ex Hooker f., 1893

ATLAS

Plantae
Angiosperms
Monocots
Alismatales
Araceae
Aroideae
Cryptocoryneae
Cryptocoryne

Synonymum:
C. H(h)aerteliana Jacobsen ex Millkuhn, 1949

Výskyt: vody juhozápadného Malajského polostrova

Výška: 10 - 30 cm
Teplota vody: 22 - 26°C (znesie pokles až na 13°C)
pH: 7 - 8
Tvrdosť vody: 10 - 20°dKH (mierne kyslá až neustrálna, no dobre rastie aj v tvrdej vode, ale tu je skôr zakrpatená)
Substrát v akváriu: premytý štrk a piesok
Nároky na osvetlenie akvária: mierne, je to nenáročný druh (30 W/100 l). Pri príliš silnom svetle ale vytvára iba svoju zakrpatenú formu s listami, ktoré sa plazia skôr po dne akvária. Pri väčšej intenzite osvetlenia prevláda na hornej strane listov sýto zelená farba a na spodnej zas červená. Pri horších podmienkach sú listy skôr hnedé alebo fialkasté.



Popis: Je to ružicovitá rastlina. Listy má mäkké, dlhé, kopijovité, s krátkymi stopkami. Listy čersvo dovezených rastlín jú silno zvrásnené a majú zväčša špinavohnedú farbu. Po ich zasadení do vhodných podmienkach v akváriu listy nadobudnú krásne smaragdovozelené sfarbenie s jasnočerveným rubom. Môžeme ju pestovať aj emerzne, ale takto sa nepestuje práve najlepšie.

Pestovanie v akváriu: Cryptocoryne affinis sadíme ako ústrednú rastlinu skôr do stredu nádrže. Z rodu Cryptocoryne je to snáď najodolnejší druh. Možno ju celkom s úspechom pestovať aj ako pripevnenú na dreve. Pomerne zle znáša presadzovanie a menenie stanovišťa.



Rozmnožovanie: Matečné rastliny vytvárajú mnoho poplazov. Ak sa na nich vytvoria korene, môžeme ich oddeliť a vysadiť na potrebné miesto. Je veľmi náchylná k hnilobe, kedy sa jej listy rozpadajú. Príčinou je zrejme náhla zmena parametrov vody, možno i samotné osvetlenie akvária. Ak sa tak stane, stačí ponechať v akváriu zbytky rastlín a keď sa podmienky v akváriu ustália, vytvoria si rastliny nové zdravé listy. V akváriu, predovšetkým ak je jeho dno presýtené množstvom organických zbytkov, môže vytvárať aj dlhé kvetenstvo. Vhodné je ju pravidelne prihnojovať (a to aj železom).

Pozn.: Napriek tomu, že ide o nenáročný a pre začiatočníkov v akvaristike priam ideálny druh, nie je vždy k dostaniu. Príčinou je podľa všetkého jej dosť problematické pestovanie v skleníkoch. Získať ju skôr možno priamo od akvaristov.

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 28.6.2014 12:00 | 0 komentárov | 2504x


www.aquabooks.cz zoochov.cz