Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Kleinsteuber Erich: Kleintiere im Terrarium

Z knižnice teraristu

Kniha, ktorá na svojich stránkach prináša veľmi zaujímavé informácie zo života a chovu rôznych bezstavovcov zaznamenala v roku, kedy vyšla (1989) aj vo vtedajšom Československu pomerne veľký rozruch. Ten bol spôsobený nielen vysokou kvalitou podaných informácií, ale predovšetkým tým, že to bola cenovo prístupná odborná knižka, po ktorých sme svoj večný hlad za informáciami len ťažko vedeli utíšiť.
Nezabudnem na svoje spomienky viažúce sa práve k tejto žltej knižke, keď mi kolega telefonicky oznámil, že ju pre mňa v Prahe kúpil. Vtedy bola knižka za 66 Kčs, teraz je jej cena o čosi vyššia (6-10 eur).



Je tlačená na kvalitnom papieri a má aj peknú grafickú úpravu. Vydalo ju nemecké (NDR) nakladateľstvo Urania Verlag - Leipzig, Jena, Berlin. Na 192 stranách sa podarilo jej autorovi, dr. Kleinsteuberovi, priblížiť čitateľom širokú plejádu témat. Od toho, ako sa správne vybaviť na cesty za hmyzom či inými drobnými bezstavovcami, ako a kde nájsť i uloviť dané drobné živočíchy, ako ich bezpečne prepravovať, pozorovať v prírode i doma či ako pripraviť najrôznejšie chovateľské zariadenia sa čitateľ postupne dostane až k informáciám o samotných skupinách týchto drobných živočíchov. Uľahčiť orientáciu v knižke napomáhajú aj jednotlivé piktogrami zobrazujúce konkrétne skupiny v knižke predstavovaných živočíchov.



Čitateľ sa na stránkach knižky dozvie aj mnoho užitočných informácií o tom, ako, kde hľadať, upravovať potravu pre potravných špecialistov (napr. listovky), ako úspešne vytvoriť tie najvhodnejšie podmienky na chov a rozmnožovanie i prezimovanie v opatere človeka. Dôkaz sa kladie aj na potrebu viesť si chovateľské poznámky o danom druhu či priamo jedincovi a dozvie sa aj mnoho rád pri zhotovovaní fotodokumentácie o danom živočíchovi.



Druhá časť tejto knižky prináša chovateľské údaje o konkrétnej skupine (napr. šváby, pavúky, stonožky, ulitníky, škorpióny, kraby, motýle, mravce atď.) a to všetko doplnené o pekné ilustrácie Gerarda Raschpichlera. Plusom sú aj veľmi pekné fotografie od hneď niekoľkých autorov. Nechýba ani zoznam použitej či odporúčanej literatúry a odborný nemecký menný zoznam jednotlivých predstavených druhov.



Myslím si, že táto pekná knižka má mať svoje miesto v knižnici každého teraristu i milovníka živej prírody, ktorému bude nie raz skutočne nápomocná. Mierne opotrebovaný stav tej mojej knižky je toho jasným dôkazom.

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 27.6.2014 19:04 | 0 komentárov | 2340x


www.aquabooks.cz zoochov.cz