Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Poznáte "Izidoru"?

Nie, nemám na mysli slečnu s pre súčasnosť viac než netradičným menom od vedľa. Mám na mysli ulitníka, ktorého naši pradedovia akvaristi volali familiárne "Izidora". Ide o červený druh ulitníka, ktorý sa pomerne zriedkavo dostane ako prímes s rastlinami či rybkami do našich akvárií, no napriek tomu z našich akvárií nevymizol definitívne.
Pôvodne bol importovaný z Austrálie (obýva ale aj S Ameriku, Európu, Sredomorie) v roku 1927 ešte pod menom Isidora proteus, no neskôr sa toto meno pozmenilo na Isidorella proteus. O tom, že sa tento sladkovodný najrýchlejšie pohybujúci sa druh ulitníka darilo s úspechom množiť svedčí rad článkov, ktoré sa rok po jeho dovoze objavili vo vtedajšej dobovej akvaristickej tlači.
Ulita Physastra proteus (Sowerby, 1873 ju pomenoval ako Physa proteus) je pomerne tenkostenná a ľavotočivá. Závity sú 3-4, no občas až 5, posledný je ale dosť zväčšený, ústie ulity je pretiahlo oválne, pomerne dlhé. Ostatné závity sú krátke a tupé. Samotná ulita môže dosiahnuť výšky až 20 mm a šírky do 11 mm, ale zväčša je menšia. Samotná veľkosť tohto ulitníka je 1 - 2 cm. Prázdna ulita je priesvitná, svetlo rohovito hnedo sfarbená, celé telo ulitníka je nápadne oranžové a tehlovo červené, no v chovoch sa objavili i albinotické či sivasto sfarbené formy. Tykadlá sú dlhé, nitkovité. Vizuálne nápadne pripomína iný druh ulitníka, Physa acuta.



Physastra proteus sa veľmi dobre darí v spoločenskom akváriu (pozor na možnosť útočenia rybiek na jeho tykadlá), no pomerne veľmi sa líšia údaje o požadovanej teplote vody (pH: 7-8, tvrdosť 6-20°dGH). Niekde sa uvádza vhodná teplota od 17 - 18°C a aj viac. Napr. Sterba 1960, uvádza u tohto druhu poznámku o teplomilnosti (22 - 26°C) a neznášajúci teplotu po 18 °C. A iná literatúra dokonca pre tento druh uvádza prekvapujúci údaj o tom, že sa dokáže množiť pri teplote blízkej bode mrazu. V našom chove sa osvedčila teplota 18 - 25°C, pri ktorej bol ulitník veľmi aktívny.

Za potravu mu slúžia riasy (okrem vláknitých), zbytky rastlinnej potravy (pozor na možnosť obhryzu mladých rastlín pri nedostatku rastlinnej potravy), suché akváriové krmivo atď. Je to v podstate všežravec a tým pádom nám v akváriu slúži ako vhodný likvidátor neskonzumovanej potravy od rybiek. Možno ho kŕmiť aj sparenými listami kapusty a šalátu či varenou mrkvou a zelerom. Vplyvom nadmerného množstva skonzumovanej potravy produkuje "Izidora" až prekvapivo veľké množstvo výkalov, pričom veľké množstvo týchto ulitníkov má za následok zhoršenie kvality vody v akváriu.
Physastra proteus je hermafrodit. Za 10 až 14 dní po kopulácii kladie vajíčka v plochých rôsolovitých snáškach na rôzne predmety pod vodou. Samotná znáška vajíčok má veľkosť 4-6 mm, je hnedočerveno sfarbená a obsahuje 16-18 vajíčok. Tie sa pri optimálnej teplote liahnu už za tri dni po ich nakladení. Mladé ulitníky sa spočiatku zdržujú v detritu na dne a živia sa organickými zvyškami. Za predpokladu vhodnej teploty veľmi rýchlo rastú a veľmi skoro sa začínajú množiť. Od nakladenia vajíčok do približne 3 mm veľkých ulitníkov trvá vývoj iba týždeň. Vďaka tomu sa tento druh ulitníka veľmi rýchlo rozšíril do akvárií, hoci jeho cena nebola nízka, kde si získal neplatnú, no familiárnu prezývku "Izidora".

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 27.6.2014 15:38 | 0 komentárov | 2824x


www.aquabooks.cz zoochov.cz