Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Amphilophus citrinellus (Günther, 1864)

ATLAS

Animalia
Chordata
Actinopterygii
Perciformes
Cichlidae
Cichlasomatinae
Amphilophus

Synonym: Cichlasoma citrinellum, Cichlasoma basilare, Cichlasoma granadense, Erytrichthys citrinellum, Heros basilaris, Heros cintrinellus

Veľkosť: 25 - 30 cm, v akváriu ale dosahuje menšej veľkosti
Teplota vody: 22 - 28°C
pH: 7 - 7,3
Tvrdosť vody: 5 - 20°dGH
Vek: aj 15 rokov

Výskyt: S Amerika, Nikaragua, Honduras, jazerá Nikaragua a Managua


Samec

Popis: Je to majestátna cichlida. Jej telo je najčastejšie citrónovo žlté, v akváriách sa možno stretnúť už aj s jedincami o rôznych farbách, zlatožltými či červenožltými.

Pohlavie: Mladé samce majú strmé čelo, z ktorého sa postupom dospievania vytvorí mohutný hrb. Samičky hrb majú buď len naznačený, alebo ho vôbec nemajú a sú výrazne menšie než mohutné samce.

Potrava: Tento druh cichlidy spotrebuje veľké množstvo potravy živočíšneho pôvodu (malé rybky, dážďovky, kúsky hovädzieho srdca...)a prijíma i špeciálnu potravu pre veľké cichlidy (vločky a pelety). Podávaním potravy bohatej na karotén dosiahneme krásneho vyfarbenia tejto cichlidy.


Samička

Chov: Veľkosť a temperament neumožňuje, žiaľ, chovať viac jedincov a o chove dvoch samcov sa dá uvažovať iba v skutočne obrom akváriu o rozmeroch aspoň 180 cm a šírke minimálne 50 cm. Preto uprednostňujme chov jedného dospelého páru a vyčleňme pre neho 300 - 350 litrové akvárium, ktoré každopádne treba vhodne opticky rozčleniť (korene, kamene..., ktoré ale treba zabezpečiť pred posunutím a mali by zároveň slúžiť aj ako vhodné úkryty). Umiestňovať do akvária živé rastliny je zbytočné, ryby ich pri úprave piesčitého dna vyryjú a zničia. Pri chove tohto druhu cichlidy je nutná aj dostatočne účinná a výkonná filtrácia.


Portrét dospelého samca

Odchov: Amphilophus citrinellus je sociálny druh, ktorý vytvára dlhoročné páry. Občas sa aj u nich ale môže objaviť rodičovská nezhoda (neochota sa páriť, opačný názor na výchovu potomstva...), ktorá môže skončiť smrťou samičky. Agresia sa dá potlačiť práve vhodne rozmiestneným vnútorným usporiadaním akvária a sledovaním správania oboch jedincov v páre i chovom v dostatočne veľkých akváriách. Pri pokuse o zostavenie nového páru treba postupovať veľmi opatrne a ryby umiestniť do akvária predeleného sklom, ktoré umožňuje optický i chemický vzájomný kontakt.
Rozmnožiť dobre kŕmených dospelých jedincov nie je obtiažne. Samička kladie ikry na vybraný a očistený kameň, ktoré následne oplodní samec. Rozplávaný plôdik sa pri nedostatku potravy (drobná živá potrava, jemné suché krmivo) živí sekrétom z kože rodičov (podobne ako to poznáme u terčovcov). Obaja rodičia v čase odchovu mladých neváhajú zaútočiť ani na ruku akvaristu vnorenú do vody.
Mladé Amphilophus citrinellus majú vždy hnedosivú farbu a až s vekom sa táto mení v charakteristickú citrónovú (s výnimkou iných, už spomenutých, farebných foriem).

Pozn.: Amphilophus citrinellus sa do chovu dostal po roku 1970, kedy zdomácnel vo výstavných a obrích akváriách.

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 25.6.2014 14:50 | 0 komentárov | 1843x


www.aquabooks.cz zoochov.cz