Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Ukrajina (Україна, Ukraina), 8.9.2000, čistá

Vivaristika na známkach

Pod kódom Michel UA 400-401 Zd., sa ukrýva dvojica veľmi pekných známok, ktoré boli vydané pod označením Red Book Of Ukraine v sérii Fauna ešte v roku 2000. Kolekcia predstavuje dvojicu aj u nás známych a tiež sa vyskytujúcich obojživelníkov – mlokov. V rámci emisie Pamätné zatiaľ vyšli iba tieto dve známky, ale je vcelku možné, že kolekcia časom bude doplnená. Oba prvky kolekcie majú nasledovné údaje: Perforácia - comb 13½, Rozmery: 40 x 28 mm, Nominálna hodnota: 30 a 70 Ukrajinská kopejka, séria má nominálnu hodnotu: 1 - Ukrajinská hrivna, Náklad: 200 000 kusov, Tlač: Offset.

Ukrajina je štát vo východnej Európe. Je druhou najväčšou krajinou Európy po Rusku. Hraničí so siedmimi štátmi: so Slovenskom (94 km), Maďarskom (103 km), Rumunskom (531 km), Moldavskom (939 km), Ruskou federáciou (2245 km), Bieloruskom (891 km) a Poľskom (428 km). Celková dĺžka ukrajinských hraníc predstavuje 4558 km. Presný názov Ukrajiny znamená zem, ktorá leží na kraji. Leží na juhovýchodnom pohraničí Európy a prahu Ázie na okrajoch štátov Stredomoria a na križovatke dôležitých hraničných ciest medzi lesom a stepou. Takmer polovicu (48 %) prevažne rovinatej krajiny pokrývajú stepi a 95 % rovina a nížiny. Výraznejšie horstvá sú iba na západe (Karpaty) a na juhu (Krymské pohorie). Najvyšším vrchom Ukrajiny je karpatská Hoverla (po ukrajinsky: Говерла) vysoká 2061 metrov. Krymské pohorie je podstatne nižšie - jeho najvyšší vrch Roman-koš (po ukrajinsky: Pоман кош) dosahuje 1545 metrov. Turistickou atrakciou a symbolom pohoria je o čosi nižší vrch Ai Petri (po grécky: Svätý Peter) nad Jaltou, z ktorého sú prekrásne výhľady. Najväčšou riekou, pretekajúcou na území Ukrajiny, je Dneper. Pramení v Rusku vo Valdajskej vrchovine, preteká cez Bielorusko – tvorí aj spoločnú hranicu s Ukrajinou a napokon na Ukrajine ústi do Čierneho mora. Na ukrajinskom území je na rieke takmer súvislý reťazec vodných nádrží a elektrární. Jeho veľkými prítokmi sú Pripiať a Desna. Dnester pramení pri hraniciach s Poľskom, na istom úseku tvorí hranicu Ukrajiny a Moldavska, ďalej preteká Moldavskom (na jeho ľavom brehu leží Podnestersko), napokon však ústi do Čierneho mora na ukrajinskom území, kde vytvára až 41 km dlhý Dnesterský liman. Rieka je západnou hranicou ázijskej stepi. Najvýznamnejšou riekou, ktorej celý tok sa nachádza na území Ukrajiny, je Južný Bug. Vo východnej časti Ukrajiny dominuje Donec, ktorý pramení v Rusku, preteká najvýchodnejším cípom Ukrajiny, a opäť prechádza na územie Ruska, kde sa vlieva do Donu.

Ide o veľmi peknú a navyše aj zaujímavú kolekciu, ktorá si určite nájde svoje zaslúžené miesto u mnohých tematických filatelistov.

Vyobrazený druh (podľa údajov na segmentoch kolekcie):

Triturus vulgaris – 30 K.
Salamandra salamandra – 70 K.







Zo zbierok Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 22.6.2014 18:44 | 0 komentárov | 3906x


www.aquabooks.cz zoochov.cz