Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Lycodon cavernicolus - drobný jaskynný druh popísaný z Malajzie

Z vápencovej jaskyne Gua Wang Burma v blízkosti thajsko-malajskej hranici v štáte Perlis bol objavený a vedecky popísaný nový druh rodu (Colubridae: Lycodon Boie, 1826), ktorý dostal svoj druhový názov vďaka svojmu jaskynnému spôsobu života (“cavernicolus” je odvodené od latinského caverna, teda "jaskyňa" a "cola" čo značí "obyvateľ").



Lycodon cavernicolus Grismer, Quah, Shahrul, Muin, Wood & Azizah 2014 je najviac príbuzný s iným druhom L. butleri Boulenger. Maximálna dĺžka tohto novo popísaného druhu je 508 mm u samíc s relatívnou dĺžkou chvosta 0.25–0.27 mm.
Tento objav dokazuje obrovskú rozmanitosť života v jaskyniach a ich okolí, pričom sa v nich alebo v ich blízkosti vyskytujú aj iné druhy živočíchov (napr. Phrynoides aspera, Cnemaspis biocellata, Cyrtodactylus astrum, C. macrotuberculatus či Othriophis taeniurus ridleyi).

Grismer, L. L., Evan S. H. Quah, Shahrul A. M.s., MohD. A. Muin, Perry J. L. Wood & Siti A. M. Nor. 2014. A Diminutive New Species of Cave-Dwelling Wolf Snake (Colubridae: Lycodon Boie, 1826) from Peninsular Malaysia. Zootaxa. 3815(1): 51–67.

photo: Evan S. H. Quah
Preklad: (šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 20.6.2014 08:44 | 0 komentárov | 2352x


www.aquabooks.cz zoochov.cz