Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Vampírí krab Geosesarma sp. VAMPIRE

ATLAS

Eucaryota
Animalia
Metazoa
Eumetazoa
Bilateria
Protostomia
Ecdysozoa
Arthropoda
Crustacea
Malacostraca
Eucarida
Decapoda
Pleocyemata
Reptantia
Brachyura
Grapsoidea
Sesarmidae
Geosesarma
Geosesarma sp.

Veľkosť: 2 cm
Teplota vody: 24 - 28°C
pH: 7 - 8
Tvrdosť: 7 - 20°dGH
Výskyt: JV Ázia, no nevyskytuje sa na Sulawei
Dĺžka života: 2 - 3 roky

Popis: Ide o zaujímavý, drobný druh sladkovodného kraba, ktorého možno získať na predajných akciách alebo v zoopodnikoch v najrôznejších farebných kombináciách. Je možné, že pod týmto názvom sa predáva hneď niekoľko iných, príbuzných druhov krabov a chovatelia aj v rámci jedného "druhu" rozlišujú niekoľko iných, podobných foriem či dokonca druhov. Tie sa označujú zvyčajne I.,II. atď.
Konkrétne tento "druh" sa vyznačuje fialovou, tmavofialovou farbou.



Rozlíšenie pohlavia: Podobne ako u iných druhov krabou aj tu možno samčeka od samičky rozlíšiť pomocou jeho bruška. To má samec úzke, zatiaľčo samičky ho majú široké.

Potrava: Je to všežravec a preto mu možno ponúknuť široké spektrum potravy (lístie, potrava (i tabletovaná či mrazená) pre akváriové rybky, zelenina (tú ale prijímajú pomenej). Potravou pre kraby v prírode sú takmer všetky živé či mŕtve menšie živočíchy, červy, dážďovky, kôrovce, ulitníky, patentky, ryby či aj iné kraby. Potrava, ktorá vo vodnej časti klesne na dno zväčša je odmietaná. Zaujímavé je, že si potravu nehľadajú po celej ploche nádrže, ale sú zvyknuté na jej priame podávanie z ruky, pinzety. Je to spôsobené aj tým, že ak sa krabom na konkrétnom mieste zapáči a vyhovujú mu dané podmienky, len málokedy sa pohybuje a hľadá potravu na inom mieste nádrže.



Chov: Pre pár nám postačí nádrž o veľkosti asi 40 l, pre skupinku krabov 60 l a viac. Zariadime ho na pralesný spôsob, s množstvom rastlinstva, kôry (prírodný korok) s vyššou vrstvou zeminy a piesku (niekto používa aj lignocel). Vodnú časť, s výškou hladiny aspoň 15 cm, možno priamo vložiť či aj vlepiť do nádrže, umiestniť do nej vodné rastlinstvo s možnosťou pohodlného výlezu na súš. Nezabudnúť na rôzne úkryty a časté rosenie. Nádrž nesmieme zabudnúť zakryť. Na nete je množstvo názorných príkladov spôsobu zariadenia takejto nádrže. Možno ich spoločne chovať s ulitníkmi, ale treba pri tom počítať s ich občasným ulovením krabmi.



Odchov: Rozmnožujú sa v sladkej vode a mlaď vynecháva larvárne štádium. Samičky znášajú pomerne veľké vajíčka (1 mm). Odchov mlafých nie je problematický, avšak treba počítať s ich vzájomnou vnútrodruhovou agresivitou.

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 13.6.2014 12:17 | 0 komentárov | 2336x


www.aquabooks.cz zoochov.cz