Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Unikátny objav vo svete pavúkovcov

Svet objavov denne prináša unikátne pohľady do inak tajomnom opradených mikrosvetov.
Zoológovia z Cornell University u istého rodu pavúkovcov zistili unikátny rodinný život. Informáciu o tom priniesli časopisy Journal of Arachnology a Natural History Magazine.

Vskutku unikátny objav popisuje taxonomický rad Amblypygi, ktorý je blízko príbuzný známym pavúkom. Príslušníci tohto radu sa vyznačujú hranatým telom so širokou hlavohruďou, veľmi dlhými končatinami a chôdzou do strán. Sociálne chovanie je u týchto solitérnych dravcov rovnako vzácne, ako u všetkých ostatných zástupcov triedy pavúkovcov, do ktorej spadajú i pavúky, škorpióni a roztoči. Vedci sa domnievali, že tieto tvory majú sklony skôr ku kanibalizmu než k rodinnému životu, ale nové pozorovania túto domnienku tak úplne nepotvrdili.

Zoológovia u dvoch druhov bičovcov chovaných v teráriu, ide o druh Damon diadema z Tanzánie a Phrynus marginemaculatus z Floridy, pozorovali, že matky a ich potomkovia žijú v dlhotrvajúcich interaktívnych skupinách. Experimenty preukázali, že rodinná skupinka sa dokonca delí o rovnakú korisť. Taktiež umelo rozptýlená mláďata sa rýchlo vracajú do spoločnosti matky a súrodencov. Toto pre pavúkovce velmi nezvyklé chovanie údajne prináša väčšiu ochranu pred predátorom. Spoločenstvo sa rozpadne, až keď mláďatá dosiahnu pohlavnú dospelosť (vo veku 12 až 14 mesiacov) a stanú sa voči sobe agresívnymi.

Foto: www.vifishandwildlife.com

| Vytlačiť článok |

Šefredaktor | 11.9.2007 15:57 | 0 komentárov | 3010x


www.aquabooks.cz zoochov.cz