Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Unikátna expozícia veľmlokov sprístupnená pre verejnosť

Ako sme vás už na stránkach časopisu VIVARISTA.sk informovali, 31.5.2014 sa v pražskej zoo pre verejnosť sprístupnila unikátna expozícia s veľmlokmi čínskymi. Jej hlavnou atrakciou je samec Karlo zapožičaný pre túto sezónu z nemeckého Karlsruhe. Jeden z tamojších chovateľov s ním má veľmi nepríjemnú skúsenosť, pretože mu samec pri manipulácii uhryzol prst vo chvíli, kedy chovateľ tohto veľmloka otáčal v snahe zistiť jeho pohlavie. Samec dlhý 155 centimetrov sa po ňom ohnal a zahryzol sa mu do palca.
Vedľa tohto jedinca veľmloka, ktorý sa narodil v 70. rokoch, sa pražskej zoologickej záhrade podarilo z Nemecka získať ešte dva dospelé jedince. 19 ročná samica Šmíca žila naposledy v Schmidmingu a rovnako starý samec Natali do hlavného mesta Prahy zavítal z Berlína. Expozíciu doplnia štvor až päťročné mláďatá, ktorá v chovateľskom zázemí pražskej zoo žijú už rok.

Unikátna expozícia umožní návštevníkom pozorovať veľmlokov vo dvoch svetelných režimoch („deň“ a „noc“). Vždy od 9.00 hod. ráno bude ve Velemlokáriu denný svetelný režim, ktorý na poludnie prejde do režimu nočného, kedy sú veľmloky o poznanie viac aktívni. Pät svojbytných nádrží je umiestených kaskádovito v rôznych výškach tak, aby tieto unikátne mloky mohli uplatniť svoju prirodzenú potrebu putovať pred rozmnožovaním proti prúdu. V najmenšej nádrži je naviac umiestená kamera na ich sledovanie z blízka.

(šč), VIVARISTA.sk
Foto: www.zootierliste.de

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 28.5.2014 13:39 | 0 komentárov | 2272x


www.aquabooks.cz zoochov.cz