Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Hyloscirtus kondor - nový druh rosničky z juhu Ekvádora

Ekvádorský rod Hyloscirtus (Amphibia: Anura: Hylidae) sa skladá zo 16 popísaných druhov, z ktorých jedenásť patrí do skupiny okolo H. larinopygion.
Ich výskyt sa viaže na východ a západ Ánd, práve preto sa herpetológovia vo svojom najnovšom výskume zamerali na horské lesy, ktoré sa nachádzajú na piesočnatých plošinách juhu Cordillera del Condor v provincii Zamora Chinchipe v Ekvádore. Tu sa im podarilo objaviť aj nový druh Hyloscirtus condor sp. nov.
Doterajšie výsledky naznačujú, že skupina okolo H. larinopygion sa skladá z dvoch podskupín: jedna zahŕňa druhy vyskytujúce sa v severných a centrálnych Andách, druhá podskupina zahŕňa druhy s výskytom na juhu. Nový druh žabky patrí do južnej, je blízka príbuzná s druhom H. tapichalaca.
Objav nového druhu bezchvostého obojživelníka dáva do budúcnosti nádej na objav viacerých druhov a to nielen obojživelníkov a len posilňuje doterajšiu snahu prírodovedcov o dôkladnú ochranu biotopov a biodiverzity týchto oblastí.

ALMENDARIZ, Ana; BRITO, Jorge; BATALLAS, Diego and RON, Santiago. 2014. Una especie nueva de rana arbórea del género Hyloscirtus (Amphibia: Anura: Hylidae) de la Cordillera del Cóndor [A New Species of Tree Frog of the Genus Hyloscirtus (Amphibia: Anura: Hylidae) from the Cordillera del Condor]. Pap. Avulsos Zool. (São Paulo). 54(4); 33-49.

Preklad: (šč), VIVARISTA.sk
Foto a zdroj: zoologia.puce.edu.ec FaunaWebEcuador

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 16.5.2014 19:38 | 0 komentárov | 2653x


www.aquabooks.cz zoochov.cz