Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Astronotus ocellatus (Agassiz, 1831)

ATLAS

Animalia
Chordata
Actinopterygii
Perciformes
Cichlidae
Astronotinae
Astronotus

Synonymum: V niektorej literatúre sa uvádzajú ako synonymá druhy Acara compressus, Acara hyposticta, Astronotus ocellatus zebra a Astronotus orbiculatus.

Výskyt: Brazília, Argentína, Kolumbia, Peru, Fr. Guyana, Čína, Austrália, Spojené štáty.

Pôvod: Amazónia, Ica, Negro, Solimoes, Ucayali, Approuague a Oyapock.



Teplota: 23 - 28 °C
pH: 6 - 8
Tvrdosť vody: 5 - 19 °dKH
Vek: 15 rokov
Akvárium od: pre jeden pár minimálne 250 l, vhodnejšia veľkosť ale je 400 l, kde obýva dno a strednú vrstvu nádrže
Veľkosť: 28 - 45 cm


Juvenilné sfarbenie

Popis: Astronotus ocellatus bol do československých akvárií dovezený v roku 1934 (iný údaj ale uvádza rok 1929) a v susednom Nemecku sa zakrátko po svojom dovoze aj rozmnožil (Akvarium Berlín). V roku 1935-1936 bol odchovaný aj českým akvaristom Kropáčkom. Cichlida pávia je majestátny druh vhodný iba do značne veľkých akvárií s rybami rovnako veľkými. Na to netreba zabúdať pri ich kúpe. Menšie druhy môžu byť pokladané za potravu. Ich sfarbenie sa rastom, ale aj náladou, mení. Vďaka svojej predajnej veľkosti asi 6 cm a atraktívnemu čokoládovo hnedému sfarbeniu s bielou kresbou, ktorá je jemne čierno lemovaná sa často ocitajú v akváriách začínajúcich akvaristov. No v dospelosti sú tieto isté rybky jednoliato sivohnedé s občasnou sivobielou kresbou. Na koreni chvostovej plutvy sa nachádza tmavá škvrna, ktorá je červeno ohraničená. Napriek tomu aj v dospelosti táto cichlida patrí ku krásnym druhom, ktoré za tie roky čo ich človek chová, bolo vyšľachtených veľké množstvo najrôznejších farebných foriem či jedincov s dlhými plutvami. Povaha Astronotus ocellatus je veľmi individuálna a mení sa od jedinca ku jedincovi. Aj problém s prerábkou interiéru akvária je u tohto druhu pomerne povästný. Občas môžu vytrhnúť aj mohutný trs rastliny, preto je vhodné ich umiestniť do kvetináčov. Rovnako všetky predmety v akváriu musia byť stabilné, inak hrozí ich posunutie a poškodenie akvária.



Potrava: chudé mäso, múčne červy, granule pre veľké cichlidy, primerane veľké živé, mrazené rybky, vločková potrava určená pre cichlidy, dážďovky, hmyz, patentky, ulitníky atď. Niektorí akvaristi uvádzajú príjem varených špagiet a iných cestovín.
Apetít cichlidy pávej je skutočne veľký a v dospelosti dokáže spotrebovať naozaj veľké množstvo potravy.
Dospelé ryby sa často špatne aklimatizujú v nových podmienkach a dlhodobo sú stresované, čoho sprievodným znakom môže byť aj odmietanie potravy.


Mladý jedinec

Pohlavie: Rozlíšiť jednotlivé pohlavia je pomerne ťažké, ale samček má často trojicu zreteľných guľatých škvŕn na ostnatej časti chrbtovej plutve, ale ani to nie je pravidlom. U pohlavne dospelých jedincov možno pohlavie rozpoznať podľa veľkosti a tvaru plutiev, samec ich má mohutnejšie. Pre ďalší chov je vhodné si na samom začiatku obstarať skupinku mladých jedincov, z ktorých sa časom vyberie pár.


Farebná forma A.ocellatus

Odchov: Chovný pár, ktorý sa vzájomne časom nájde a k sebe sa hodí, sa nasadí do trenia hneď ako je samička pripravená. Ku treniu dochádza zväčša v ranných hodinách po výmene vody. Svoje ikry kladú na vopred očistený povrch (kameň, samorast...), nemajú žiadne požiadavky na podklad a často sa trú aj na dno nádrže. Trenie týchto obrov vyzerá na prvý pohľad nebezpečne, ale väčšinou si ryby vôbec neublížia. Z jedného trenia môže byť až 1000 - 1500 (2000) ikier.
Na tie dozerajú a ošetrujú ich obaja rodičia, ktorí sa spoločne starajú aj o poter. Ten prenášajú do jamiek v piesku. U niektorých zväčša mladých párov bolo zaznamenané požieranie ikier, čo môže byť spôsobené aj pritesným životným priestorom. Plôdik sa liahne zhruba za 55 až 70 hodín a za ďalších 50 až 80 hodín sa rozpláva. Ich ďalší odchov je bezproblémový, mladé rybky s chuťou prijímajú primeranú potravu a rýchlo rastú. Zhruba za tri mesiace majú už okolo 4 až 5 cm.




Astronotus ocellatus je predmetom aj filatelistických známok...


...či dokonca aj pohľadníc

Pozn.: V prípade, že v budúcnosti chceme zariadiť spoločenské akváriu, mali by Astronotus ocellatus už ako mladé rybky spoločne vyrastať s inými. V dospelosti sa totiž môže stať, že na novo pridanú rybku do ich akvária zaútočia (aj na svojho príslušníka druhu).
Pozor na to, že ak z chovného páru uhynie jeden jedinec a chceme pokračovať v zostavení páru, zostávajúci jedinec nového nemusí prijať.
Nebojí sa zaútočiť aj na ruku človeka, takže je nutná opatrnosť, no na strane druhej je ich možné naučiť na príjem potravy aj z ruky.

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 13.5.2014 11:09 | 0 komentárov | 4851x


www.aquabooks.cz zoochov.cz