Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Zil Eloigne Sesel Seychelles, 11.12.1981, čistá

Vivaristika na známkach

Na filatelistických námetových známkach sú samotné Seychely zastúpené mnoho krát. Plazy a obojživelníky ale nájdeme len na niekoľkých kolekciách. Dnes predstavovaná kolekcia patrí k tým z najkrajších, hoci ju, podľa mojich doterajších vedomostí, tvorí iba trio známok. A aj to len dva segmenty zobrazujú príslušníkov plazov a obojživelníkov. Plusom, a to nesporným, je nielen ich dokonalé výtvarné stvárnenie, ale aj predstavenie pôvodného biotopu daných taxonov. Tretím prvkom tejto kolekcie je o nič menej nádherný a po všetkých stránkach zaujímavý obrovský druh kraba, ktorý sa živí predovšetkým kokosom a je v súčasnosti chovaný aj v českej zoo. V nedávnej minulosti bol dokonca ponúkaný v niekoľkých československých zoologických firmách za pomerne prijateľný peniaz. Vari nie je bez zaujímavosti, že v kolekcii zobrazený endemický jašter má v súčasnosti nový názov a to Trachylepis wrightii (Boulenger, 1887), to isté platí aj u príslušníka obojživelníkov, ktorý v súčasnosti nesie názov Tachycnemis seychellensis
(Duméril & Bibron, 1841). Tento endemitný druh žabky má toho za sebou po systematickej stránke viac než dosť. Veď k jeho menu sa pripája hneď niekoľko synonym (Eucnemis seychellensis Duméril & Bibron, 1841; Hyperolius seychellensis — Günther, 1859; Megalixalus infrarufus Günther, 1869 "1868"; Megalixalus seychellensis — Boulenger, 1882).
Každopádne ide o veľmi peknú kolekciu, ktorá si isto nájde svoje zaslúžené miesto u mnohých skutočných filatelistov.

Seychely, dlhý tvar Seychelská republika Táto malá republika v západnej časti Indického oceána, južne od rovníka zaberá rozlohu 455 kmkm². Spolu so svojimi súostroviami predstavuje krásu, pokoj a harmóniu, aj vďaka svojim svetoznámym plážam. Štát sa vyznačuje veľkou rozmanitosťou od lesov až po azúrové more. Spolu tvoria Seychelly 114 ostrovov, z toho 41 ostrovov sú Vnútorné ostrovy, ktoré predstavujú najstaršie stredooceánske žulové ostrovy na Zemi. Zvyšných 73 ostrovov sú Vonkajšie ostrovy, ktoré sa delia do 5 skupín nízko položených koralových atolov a útesov. Seychelly nám prisľubujú dobrodružstvo a dych - vyrážajúce prírodné krásy, ktoré sú ešte stále nedotknuté človekom.

Hoci ostrovy boli známe už v stredoveku arabským kupcom a na začiatku 16. storočia tu ako prví Európania pristáli Portugalci, zostávali dlho bez trvalého osídlenia. Seychelly sú pomerne mladý národ. Až v polovici 18. storočia tu Francúzsko zriadilo kolóniu, nazvanú podľa vtedajšieho ministra financií Jeana Moreaua de Sechelles. Ako prví, obsadili Francúzi tento malý štát. Obsadené Ostrovy zostali vo francúzskych rukách až do porážky Napoleona v bitke v roku 1815 pri Waterloo. Po vydaní parížskej zmluvy sa Seychelly dostávajú pod vplyv Veľkej Británie. V roku 1825 bola populácia Seychell už 7 000 obyvateľov. Hlavným mestom sa stáva mesto Victoria. Seychely dosiahli nezávislosť v roku 1976 a stali sa republikou v rámci Commonwealthu. Dostali sa pod vládu jednej strany na čele s prezidentom Francé Alberta René v roku 1977. Štvrtého Decembra 1991 oznámil prezident návrat k pluralitnému systému. V roku 1993 boli prvé pluralitné parlamentné a prezidentské voľby, v ktorých bol zvolený. Neskôr aj v roku 1998 a 2003. V roku 2004 odstúpil a súčasným prezidentom je James Alix Michel.

Klíma Seychell nedosahuje žiadne výrazné extrémy tepla alebo chladu. Teplota zriedka klesá pod 24°C a stúpa na d32°C. Všetka, aj tie najvzdialenejšie južné ostrovy ležia mimo cyklónových pásiem, a práve preto patria Seychelly ku celoročným destináciám. Chladnejšia klíma je od novembra do marca, kedy zvyknú fúkať severo - západné vetry. More je v tomto období pokojné, počasie teplé a vlhké s priemernou rýchlosťou vetra 15-22 km/hod. Najviac ročných zrážok spadne v období mesiacov december – február a od mája do októbra býva najsuchšie obdobie.

Seychely sú živé múzeum prírodnej histórie a rezervácia pre niektoré z najvzácnejších druhov flóry a fauny na Zemi. S takmer 50% z tejto krajiny je vyčlenených ako národné parky a rezervácie. Seychely sú hrdé na svoju ďalekosiahlu politiku ochrany prírody, ktorá vyústila v závideniahodný stupeň ochrany životného prostredia a rôznych ekosystémov, ktoré podporuje. Nikde inde na svete nenájdete unikátne endemické vzorky ako bájne Coco-de-mer, najväčšie semená na svete, medúza strom, Seychelský raj čiernohlavý a Seychelský slávik.
Seychely sa skladajú zo 115 ostrovov a patria do dvoch skupín: Vonkajšie a Vnútorné ostrovy. Vysoké, žulové Vnútorné ostrovy ležia hlavne v náhornej plošine Seychel ', približne 4 ° južne od rovníka a s dĺžkou približne 1800 km, vdialené od východného pobrežia Afriky, zatiaľ čo nízko položené koralové atoly, útesy a ostrovy Vonkajších ostrovov ležia predovšetkým mimo plošiny približne 10 ° na juh od rovníka. Tieto Vonkajšie ostrovy sú rozdelené do piatich skupín: skupina Amirantes, skupina Southern Coral, Alphonse skupina, skupina Farquhar a nakoniec Aldabra.

Vnútorné ostrovy: hlavné ostrovy Mahé,Praslin, La Digue Ostatné Bird Island, Cerf, Chauve Souris, Kitchen, Denis Island, Fregate, North Island, Kolo Island (Praslin), Silueta, St. Anne, Anonyme, Arid, Cousin, Curieuse, Félicité, Grande Soeur, Ile Cocos, Long Island, Moyenne, Petite Soeur, Colo Island

Vonkajšie ostrovy: Skupina Aldabra - Aldabra Atoll, Assumption, Astove, Cosmoledo Atoll Skupina Amirantes - African Banks, D'Arros, Desroches, Poivre Atoll, Remire, St. Joseph Atoll Skupina Southern Coral – Coëtivy, Platte Skupina Alphonse – Alphonse, Bijoutier, St François Skupina Farquhar - Farquhar Atoll, Providence Atoll.

Vyobrazený druh (podľa údajov na segmentoch kolekcie):

Wright’s Skink, Scinque de Wright (Mabuya wrightii): 1,40 R
Tree Frog, Rainette (Megalixalus seychellensis): 2,25 R
Robber Crab, Crabe de Cocotier (Birgus latro): 5 R


Pohľad na celú kolekciu


Mabuya wrightii


Megalixalus seychellensis


Birgus latro

Bankovky:













Zo zbierok Štefan Čambal, VIVARISTA.sk


| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 11.5.2014 08:03 | 0 komentárov | 2638x


www.aquabooks.cz zoochov.cz