Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Aponogeton boivianus Baill. ex Jum., 1922

ATLAS

Plantae
Angiosperms
Monocots
Alismatales
Aponogetonaceae
Aponogeton

Veľkosť: 30 - 80 cm
Teplota vody: 22 - 25°C
pH: 6 - 7
Tvrdosť vody: 1 - 10°dKH
Osvetlenie: stredne náročný druh (50 W/100 l)

Výskyt: západ Madagaskaru, kde ju nachádzame v chladných alkalických tečúcich vodách, ktoré občas vysychajú.



Popis: Je to hľuznatý druh akváriovej rastliny, ktorý je medzi akvaristami veľmi obľúbený a vyhľadávaný. Hľuza má tvar sploštenej gule a je 2 - 3x širšia než vysoká. Vyrastá z nej až 10 dlhých zelených listov, ktoré môžu dosiahnuť až 50 cm dĺžku a 3 až 5 cm šírku. Ich okraje sú mierne zvlnené a čepeľ je po celej svojej ploche veľmi husto, niekedy plytko inokedy ale do hĺbky napuchnutá a tým sa dosť podobá na Cryptocorina usteriana či C. balansae. Kvetenstvo je dvojklasové, s bielymi alebo ružovými lupeňmi a vyrastá nad vodnou hladinou.



Pestovanie: Je to ideálny, no na živiny pomerne náročný, druh krásnej rastliny pre veľké akváriá orientované na výšku (aspoň 50 cm). Nevyžaduje pridávať ani CO2. Vyžaduje ale pomerne dobre prúdiacu vodu, ktorá je mäkká až stredne tvrdá. Pre jej optimálny rast sa doporučuje živinami bohaté dno a už spomenutá prúdiaca voda. V takýchto podmienkach sa jej darí dobre a každý týždeň sa na nej objavia nové mladé listy. Žiaľ, práve tieto listy chutia niektorým druhom rýb (napr. Botia). Raz ročne by sme mali hľuze dopriať obdobie odpočinku na tmavom mieste pri nižších teplotách (asi 10-20°C). Rozmnožuje sa semenami (tie dobre klíčia) a sadíme ju skôr do zadnej alebo strednej časti nádrže aj ako solitérnu rastlinu.



Poznámka: Je to pri dobrých podmienkach veľmi rýchlo rastúci druh rastliny, vhodnejší skôr pre skúsenejších akvaristov.

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk
Ilustrácia: www.plantillustrations.org

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 10.5.2014 10:59 | 0 komentárov | 2263x


www.aquabooks.cz zoochov.cz