Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Hmyz nelieta okolo hlavy kajmanov bez príčin. Pije ich slzy

Fakt, že niektoré druhy motýľov si vcelku bežne dopĺňajú svoju potrebu soli zo sĺz iných živočíchov sa zistilo už dávno. Ale u včiel sa toto zistenie doposiaľ nepodarilo pozorovať.
Uplynulý rok sa istému vedeckému týmu podarilo ale nájsť včelu, ktorá pila krokodýlie slzy, nafilmovali ju a aj odfotili. Až následná analýza snímkov pomocou Googlu ukázala, že vôbec nejde o nič mimoriadneho. Soľ ako taká je pre každého živočícha, a platí to aj pre hmyz, nutná.
Vedcom sa podarilo nasnímať odpočívajúceho Caiman crocodilus na brehu kostarickej rieky Río Puesto Viejo, okolo ktorého očí poletuje hmyz. Detailné pozorovanie odhalilo, že medzi motýľmi je aj včela.

Biológ Carlos de la Rosa, ktorý sa pozorovania priamo zúčastnil, už v minulosti videl amazonské druhy motýľov a môr, ako pijú korytnačie a kajmanie slzy. U včiel ale toto chovanie doteraz nebolo zaznamenané.
De la Rosa sa preto rozhodol urobiť malý výskum. A ukázalo sa, že záznamov včiel pijúcich slzy je vlastne celkom dosť. Fotografie a videá spravili turisti, milovníci prírody a profesionálny fotografovia, ktorí však nemali tušenia, že vyfotili niečo mimoriadneho.

„Prehľadal som na internete fotografie pomocou Googlu. A zistil som, že zrejme ide o celkom bežnú vec. Mnoho ľudí zachytilo nielen motýle, ale aj včely, ako pijú slzy nejakého zvieraťa,“ vraví de la Rosa. Pri detailnejšej rešerši potom de la Rosa narazil na thajskú štúdiu o včelách, ktoré pijú dokonca ľudské slzy.

Ilustračné foto: www.arthurgrosset.com

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 6.5.2014 08:07 | 0 komentárov | 2510x


www.aquabooks.cz zoochov.cz