Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Pseudocreobotra wahlbergii Stål, 1871

ATLAS

Animalia
Arthropoda
Insecta
Mantodea
Hymenopodidae
Pseudocreobotra

Výskyt: Etiópia, Keňa, Tanzánia, Uganda, Zaire, kde sa vyskytuje vo vlhkých krovinatých oblastiach, často sa zdržuje na kvetoch.

Veľkosť: Samec 30 mm, samička 40 mm

Popis: Je to krásny "kvetinový" druh modlivky s výrastkami na končatinách a zadočku, ktorý má na zeleno bielych krídlach vzor špirály. Krídla sú plno vyvinuté u oboch pohlaví a predovšetkým samček dobre lieta. Základné sfarbenie býva biele, naružovelé alebo nazelenalé s priečnymi pruhmi rôznych farieb od zelenej po hnedú. Nymfy prvých instarov sú tmavé. Tie vo výstražnom postoji nepriateľovi ukazujú holene končatín a farebné oko na vrchnej strane zadočku, dospelé imága rozťahujú krídla so vzorom špirály a žlté spodné krídla.


Pseudocreobotra wahlbergii sa stala námetom aj pre filatelistické kolekcie z Ghany...

Potrava: Pseudocreobotra wahlbergii rady pijú kvapky po rosení inektária a sú náchylné na prekrmovanie, ktoré ich môže dokonca aj zabiť.
Tieto modlivky sú ohľadom potravy pomerne vyberavé a uprednostňujú hlavne lietajúci hmyz ako muchy, motýle atď., pričom si svrčkov či múčnych červov často ani nevšimnú. Vhodná veľkosť jej potravy je jedna šestina dĺžky modlivky, väčšej potravy sa bojí.

Chov: Modlivky sú priestorovo nenáročné, na bežný chov postačuje insektárium o veľkosti asi 15 x 15 x 20 cm (dxšxv). Pri jej chove udržujeme teplotu 20°C v noci až po 25 - 30°C počas dňa za vlhkosti okolo 60 - 80%, ktorú dosiahneme rosením interiéru insektária vlažnou vodou, pričom dávame pozor na malé jedince (tie je vhodné denne rosiť), aby ich kvapky nepoškodili. Rosenie ako také ale ani dospelé imága nemajú príliš "v láske" a pri ňom si dávame pozor, aby sme to zbytočne neprehnali. Chovatelia zo svojich skúseností skôr odporúčajú vlhčiť na dne či na jednej z bočných stien insektária nalepený buničitý papier, ktorý sa pravidelne po jeho vyschnutí navlhčí. Veľmi dôležité je pri jej chove odvetrávanie chovnej nádoby, pretože tieto modlivky trpia na plesňové infekcie. Nezabúdame na nutnosť šplhania modlivky (konáriky, rastliny...) a jej "zavesenia sa" pri zvlekoch. Inak dochádza k zbytočným problémom pri ňom a k úhynu jedincov. Tento druh tzv. "orchideovej" modlivky sa zvykne chovať vo vysokom insektáriu s umiestnenou živou orchideou.


... či zo Zimbabwe

Rozmnožovanie: Samček je schopný kopulácie už týždeň po svojom dospelostnom zvleku, ale radšej počkáme dva týždne, kým ho nepripustíme k samičke. Tú je tiež vhodné páriť zhruba mesiac po poslednom zvleku.
Do dvoch týždňov po párení samička vytvára prvú ootéku, ktorých celkovo môže byť až dvanásť, zväčša však ale šesť. Podlhovastý tmavo hnedý sploštený kokón meria asi štyri centimetre a nymfy sa z neho liahnu za približne 5-6 týždňov (pri teplote 30°C a 60-70% vlhkosti). Nymfy, ktorých býva 40-60, vyžadujú teplotu 25-30°C a pravidelné rosenie, najlepšie každodenné, s dobrým vetraním. Odchov je pokladaný za pomerne komplikovaný a doprevádza ho dosť častý úhyn nýmf. Tie dospievajú po 7 až 9 zvliekaniach, pričom v potrave uprednostňujú lietavý hmyz ako muchy, mole, komáre či octomilky.

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 30.4.2014 05:14 | 0 komentárov | 3634x


www.aquabooks.cz zoochov.cz