Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Macrochelys temminckii už nie je monotypický druh

Macrochelys temminckii teda kajmanka supia bol ako druh donedávna považovaný za monotypický, teda, že v rámci rodu Macrochelys nevytváral žiadny iný druh ako len temminckii. Ale to už neplatí. Na základe molekulárnej analýzy, či už mitochondriálnej alebo jadrovej DNA vedci prišli na to, že rod Macrochelys vykazuje značnú genetickú variabilitu s tým, že obsahuje trojicu odlišných genetických úrovní. Aj napriek tomu doteraz nebola vykonaná žiadna taxonomická revízia rodu. Preto sa herpetológovia rozhodli tieto analýzy vykonať a vďaka tomu sa im podarilo v rámci rodu vyčleniť ešte ďalšie dva druhy, ktoré sa morfologicky výrazne líšia od doteraz vedecky uznávaného druhu M. temminckii. Ide o Macrochelys apalachicolae sp. nov., z riek Choctawhatchee a Ochlockonee na Floride, Georgii a Alabame. Druhý druh rodu je Macrochelys suwanniensis sp. nov. z rieky Suwannee na Floride a Georgii.



Thomas, Travis M., Michael C. Granatosky, Jason R. Bourque, Kenneth L. Krysko, Paul E. Moler, Tony Gamble, Eric Suarez, Erin Leone, Kevin M. Enge & Joe Roman. 2014. Taxonomic Assessment of Alligator Snapping Turtles (Chelydridae: Macrochelys), with the description of two new species from the southeastern United States. Zootaxa. 3786(2): 141–165.

Preklad: (šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 24.4.2014 07:58 | 0 komentárov | 3016x


www.aquabooks.cz zoochov.cz