Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Velikonoční rybník prírodnou pamiatkou

Zbrusu novú prírodnú pamiatku nazvanú netradične ako Velikonoční rybník vyhlásila v týchto dňoch správa Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Slavkovský les neďaleko Měchova u Bečova nad Teplou na Karlovarsku. Územie o rozlohe 1,75 hektára je cenné predovšetkým vďaka veľkej druhovej pestrosti chránených živočíchov, predovšetkým obojživelníkov a vážok. Na vskutku unikátnu biodiverzitu prišli prírodovedci až pri mapovaní obojživelníkov o Veľkej noci v roku 2009, kedy rybník získal svoje meno.

Jednu z najbohatších populácií v Karlovarském kraji tam má skryto žijúca blatnica škvrnitá (cesnaková), žije tam aj skokan ostronosý. U Velikonočního rybníka sú zaznamenané aj mloky veľké, obyčajné i horské či skokan krátkonohý. Na tejto lokalite bolo zistených aj 20 druhov vážok. Najvýznamnejší je však výskyt vážky jasnoškvrnitej, ktorá sa zaraďuje medzi zákonom chránené druhy.

Prírodnú rezerváciu sa podarilo vyhlásiť po ročných prípravách.

Ilustračné foto: Anna Branišová

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 22.4.2014 13:44 | 0 komentárov | 2073x


www.aquabooks.cz zoochov.cz