Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Ammania gracilis Guillemin et Perroktet

ATLAS

Plantae
Angiosperms
Eudicots
Rosids
Myrtales
Lythraceae
Ammania

Svetlo: 75 W/100 l
Teplota vody: 20 - 28°C
pH: 5,5 - 7,5
Celková tvrdosť vody: od 2 do 12 °N (dH)

Výskyt: severné časti tropickej Afriky, kde rastie v bažinách, pričom patrí medzi častú burinu v ryžoviskách.
V rámci tohto rodu je v literature uvádzaných 20 druhov, ktoré rastú v bažinatých oblastiach Ameriky, Afriky, Ázie, Austrálie i Európy.



Pestovanie: V akvaristike našiel svoje uplatnenie kultivar s jemnou lodyhou zakorenenou vo vode. Tento druh sa bohato vetví a nesie olivovo žlté až zlatavé listy, ktoré sú priemerne 3 cm dlhé a len zhruba 5 mm široké. Sú prisadlé, ohnuté dolu. Ammania gracilis vytvára lodyhy vysoké až 50 cm.
Drobné kvietky sa objavujú v pazuchách listov iba u suchozemských foriem a sú to drobné dvetlé alebo tmavo ružové až červené kvietky.
Ammania gracilis je jemnolistá, svojimi pozlátenými listami veľmi obľúbená rastlina, ktorá v prírodnej forme je zelená. V akváriu znesie štandardné podmienky, čiže vyžaduje maximálne stredne tvrdú vodu s mierne kyslou reakciou. Pri nedostatku svetla a živín tento druh bledne a živorí, prihnojovanie železom je nutné pre dobré vyfarbenie listov. Tento druh dosť často stráca spodní listy, preto sadíme pred vyššie rastlinky vždy menšie. Pri dostatku svetla má krásne ružové sfarbenie.



Pozn.: Vysádzame trs zložený zo 6-10 lodýh, ktorý je vhodné umiestniť uprostred nádrže alebo po jej stranách. Je to druh vhodný k zeleným druhom rastlín.
V staršej literatúre nájdeme údaje o pestovaní druhu Ammania latifolia z J a S Ameriky i Ammania senegalensis z Afriky. Všeobecne je tento rod rastlín v akvaristikách zastúpený pomerne vzácne.

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 19.4.2014 10:21 | 0 komentárov | 3121x


www.aquabooks.cz zoochov.cz