Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Cyrtodactylus thuongae - novoobjavený druh gekončíka

Herpetológovia vo Vietname, konkrétne v horách neďaleko Ho Chi Minh City objavili nový druh gekončíka. Tým sa zvýšila biodiverzita vietnamských jašterov na 32.
Cyrtodactylus thuongae je 78 mm dlhý druh, ktorý má na chrbte tmavo hnedé škvrny. Svoj druhový názov nesie po Dr. Nguyen Thi Lien Thuongovi, ktorý pôsobí na Ho Chi Minh City University of Food Industry.

Objav pre vedu nového druhu gekončíka znamenal trojročnú snahu herpetológov po tom, čo našli mŕtve telo na východne položenej lokalite od pohoria Ba Den. Až neskôr našli v roku 2012 samicu, ktorá obývala jaskynnú oblasť pri potoku v nadmorskej výške 600 m. Následne v júni 2013 vedci objavili dvoch samcov na tejto lokalite, kde boli v nedávnej minulosti zaznamenané iné druhy (Cyrtodactylus badenii a Cyrtodactylus nigrocularis). Veľkým problémom tohto unikátneho objavu je fakt, že jeho biotop je devastovaný nielen pre odlesňovanie, ale aj znečisťovanie i lov.

Foto credit: Phung My Trung
Preklad: (šč), VIVARISTA.sk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 15.4.2014 20:15 | 0 komentárov | 2623x


www.aquabooks.cz zoochov.cz